Drömmen om självständiga riksdagsledamöter

Efter riksdagsvalet 2006 hörde jag brittiska Labouraktivister som trodde att den borgerliga majoriteten var för liten (7 mandat) för att de skulle kunna vara riktigt regeringsduglig. Det skulle nog inte bli så stora förändringar i Sverige. De tänkte givetvis fel eftersom de inte såg att partipiskan viner hårdare i det svenska parlamentet än det brittiska.

Idag lyckades Gordon Brown få igenom det kritiserade förslaget att kunna hålla terroristmisstänkta i förvar i upp till 42 dagar utan dessa anklagas för brott. Labour har 356 av 646 platser i underhuset och borde givetvis med svensk logik inte ha några problem att få genom sina förslag. Men riktigt så enkelt är det inte i Westminister. Brown fick stöd av 315 ledamöter, medan 306 röstade mot förslaget (25 ledamöter verkar ha avstått från att rösta). 36 av Labours ledamöter valde att rösta med oppositionen, och Brown var tvungen att söka stöd hos det konservativt protestantiska nordirländska partiet Democratic Unionist Party för att få genom beslutet.

I dessa tider då riksdagen röstar om papperslösas rätt till vård eller FRA:s rätt att läsa vår e-post hade man önskat att det funnits mer av det brittiska systemets självständighet hos riksdagens ledamöter. Det finns givetvis några avgörande skillnader mellan den svenska och brittiska parlamentarismen. Valsystemet premierar färre partier, vilket i sig gör partierna bredare åsiktsmässigt (labourrebellerna verkar till största del höra hemma i Socialist Campaign Group). Valsystemet ger också de enskilda parlamentarikerna ett starkare mandat att föra en självständig politik och rösta efter sitt samvete och/eller egenintresse. Men tänk tanken att riksdagsledamöter vågade mer än att på sin höjd låta sig bli utkvittade innan omröstningen? Det vore ganska skönt att slippa se människor man respekterar huka under pisksnärtarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: