Rör sig den amerikanska kristna högern åt vänster?

genration joshuaDet har blivit mycket länkande till Politico. Men det är en av mina favoritkällor till vad som händer i den amerikanska rikspolitiken. Här är en intressant artikel som kanske egentligen är en reklamkampanj för en kommande bok, men som ändå visar på vad som kan bli en spännande väljartrend i höstens presidentval.

Den högerkristna författaren Stephen Mansfield, som tidigare har skrivit positivt om George W Bush religiösa tro, är på väg att publicera en motsvarande bok om Barack Obamas religösa tro. Och författaren verkar se en tendens att yngre evangekaliskt kristna gillar vad de ser när de ser Obama.

”Young Evangelicals are saying, ‘Look, I’m pro-life but I’m looking at a guy who’s first of all black-and they love that; two, who’s a Christian; and three who believes faith should bear on public policy … They disagree with him on abortion, but they agree with him on poverty, on the war.”

Det kan vara så att vi ser något av ett paradigmskifte när det gäller att se på ”moralfrågor” i amerikansk politik. Ett skifte som sätter fokus på att fattigdom är en viktigare fråga än till exempel homoäktenskap. Barack Obamas kampanjledning har också börjat arbeta på hur man ska vinna ”Joshuagenerationen”, läs mer om projektet hos CBN:

”Yes, the Obama campaign understands that the issue of abortion is a problem for some voters of faith. They respect that and understand if some just simply can’t come on board because of that. However, they look at this project as a way of broadening the values discussion. Poverty, Darfur, Climate Change and yes, even the war are issues younger Evangelicals may be able to see eye to eye on with the Obama campaign.”

Den stora evangekaliskt kristna gruppen i USA har under de senaste årtiondena tillhört Republikanernas kärnväljare. En skiftning i fokus i den här gruppen kan betyda väldigt mycket när det gäller vem som ska sitta i Vita huset under de närmsta fyra åren.

Annonser

4 responses to “Rör sig den amerikanska kristna högern åt vänster?

 • Mammamumrik

  Det har alltid funnits en ”radikal” strömning i det evangelikala. Att inte vara ”liberal” har inte bara betytt ”inta vara vänster”. Utan inte vara ”wishy-washy”, begie. Att verkligen ta ut svängarna och stå för vad man tror på. Och det har länge funnits en underström a tex miljömedetenhet och rättvisepatos – i minoritet vid många tillfällen. Men glöm inte att det var verkligt evangelikala grupper som tog strid mot slaveriet från början och för integration på 60-talet. Medborgarrättrörelsen stod upp när i stort sett alla andra hukade sig efter McCarthy-eran. Dess ledare stod i predikstolar – inte talarstolar. Och upp slogs kyrportarna och demonstrationerna välde fram.

  Mycket mer än amerikas evangelikala sjungit om ”pie in the sky” har de sjungit om ”And before I´ll be a slave, I´ll be burried in my grave, and go home to my Lord and be free” och ”We are a tree thats planted by the water. We shall not be moved”. Inte flytt världen i Guds famn, utan där hämtat kraft för att förändra världen.

  Vi ser så lätt en tolkning av evangelikalitet, detta för oss lätt exotiska, mycket främmande. Och precis som andra som tolkar en främmande kultur på avstånd blir det lätt platt och generaliserande.

  Det sista var verkligen inte riktat mot blogginnehavaren. Tvärt om är jag så glad att du sett längre, trängt djupare.

  Visst har den konservativa, högertolkningen av evangelikala tankar varit dominerande i USAs evangelitet – särskillt de sista årtiondena. Som en del av samma tanke-, tolkningsövertag högern här skaffade sig under 80-talet och envist hållit kvar. Men förr eller senare tar vi tillbaka initiativet. Både här och där. Om vi bara håller ihop, lär av varandra och litar till varandra, vi oxå!

 • fredrik

  Även den konservativa tolkningen är en tolkning som ”Inte flytt världen i Guds famn, utan där hämtat kraft för att förändra världen.” Och på många sätt är den relativt ny. När t ex demokraten Jimmy Carter vann presidentvalet 1976 gjorde han det delvis för att han hade ett starkt stöd hos evangekaliskt kristna, och ”svarta kyrkor” har ju aldrig lockats med på det republikanska tåget. Min poäng är att den hegemoni som högern har haft över ”värdefrågor” i USA – och som har gjort det möjligt att driva en politik för de allra rikaste – möjligen är på väg att luckras upp. Och i ett land som USA där en stor del av befolkningen beskriver sig som kristna kan det leda till intressant skiftningar i politiken om man breddar diskussionen om moral bortom aborter och bögar och även inkluderar diskussioner om fattigdom, rätt till sjukvård, krigsmotstånd osv.

 • Mammamumrik

  Men absolut, det är dags för det igen nu. Och jag tror att med den insikt om miljö och ”global warming” som nu kommit igång kan det bli mycket intressant. För människans ansvar att förvalta skapelsen tar många evangelikala ytterst allvarligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: