Amatörernas julafton

Med en sådan rubrik skulle man kunna tro att det här är ett elakt inlägg. Men det är tvärtom. Istället är det en hyllning till eldsjälarna. I det här fallet handlar det om grabbarna bakom Fotbollsmagasinet Stopper. Jag har precis införskaffat nummer två av denna märkliga hybrid av fanzine och riktigt magasin. Det är ett femtiotal tjocka sidor i fyrfärg om fotbollens bakgårdar och märkligaste uttryck. Bilder av tomma läktare på svenska idrottsplatser och hos engelska gärdsgårdsklubbar. Hyllningsartiklar till spelare som aldrig blev något och udda karaktärer som kanske bidragit mer till fotbollshistorien genom att vara just udda än något annat. Det är nördigt och inte alltid skrivet med den virutuosa prosa som man är van vid från storebror Offside. Men det är uppenbart att de här grabbarna brinner för det de gör och den elden värmer hjärtat hos denna läsare.

Det vore kul om man kunde få se motsvarande engagemang för en politisk tidskrift. Offentligheten behöver fler amatörer som uppmärksammar det som inte uppmärksammas av andra. Reportage om framgångsrika kamper både i svenska förorter och i andra delar av världen. Intervjuer med aktivister och politiker. Uppkäftigt och självständigt. Ett sådant fanzine/magasin skulle jag sluka med hull och hår.

Eller varför inte ett kulturfanzine som kan vara folkligt och nördigt på en och samma gång. Som träffar fria teatergrupper, körer och bokcirklar. Som ser kulturen som en kraft i folks vardag istället för något som äger rum i ett elfenbenstorn någonstans. Som vill vara angelägna utan att drunkna i massa pretantiösa hänvisningar till sådant som bara angår studenter på universitetens kulturvetarprogram. Något som är folkbildande utan att vara bildningsförbundsgrått.

Jag undrar om det går att skapa sådant?

Annonser

4 responses to “Amatörernas julafton

 • Lisa

  Men det finns ju redan på nätet. Som vi på Taffel.se och Bokhora.se. Och många andra! Glad midsommar.

 • Anders Nilsson

  ”som kan vara folkligt och nördigt på en och samma gång. Som träffar fria teatergrupper, körer och bokcirklar. Som ser kulturen som en kraft i folks vardag istället för något som äger rum i ett elfenbenstorn någonstans. Som vill vara angelägna utan att drunkna i massa pretantiösa hänvisningar till sådant som bara angår studenter på universitetens kulturvetarprogram. Något som är folkbildande utan att vara bildningsförbundsgrått.

  Jag undrar om det går att skapa sådant?”

  Kan det vara livet du tänker på kanske?

 • fredrik

  Internettidskrifter är inte riktigt samma sak som papper, trots allt.

 • För en annan fotboll « Tankar från roten

  […] Categories: fotboll och kultur Tags: fanzine, stopper, tidskrift Jag har tidigare skrivit om fotbollsmagasinet Stopper. Nu har nummer 3 kommit ut. Och det är så nördigt att man […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: