Generationsskifte!

Att ta ett litet land som Sverige till fem mästerskap i rad är värt all cred. Förmodligen är väl 2000-talet Sveriges framgångsrikaste decennium sedan perioden 1948-1958 (ett OS-guld, ett VM-brons, ett OS-brons och ett VM-silver). Fast så mycket resultat bortom just mästerskapskvalificeringarna har vi inte sett. I tre av 2000-talets fem mästerskap har man gått vidare från gruppspelet för att omedelbart falla i första slutspelsmatchen. Det står därför så här i skuggan av ytterligare ett mediokert mästerskap klart att det är dags för ett generationsskifte i svensk landslagsfotboll. Ett generationsskifte som på spelarsidan borde ha börjat genomföras för länge sedan.

För det första är det självklart att Lasse Lagerbäck har gjort sitt. Han har som sagt gjort ett habilt hantverk under många år, men det har inte riktigt lyft. Att Svenska fotbollsförbundet av någon märklig anledning förlängde hans kontrakt över VM 2010 redan i vintras är ett så konstigt beslut att det förmodligen även finns en och annan på förbundskansliet som ska ta sitt ansvar och söka efter andra arbetsuppgifter.

Istället för Lasse Lagerbäck skulle jag gärna se till exempel Malmö FF:s tränare Rolle Nilsson. Rolle har som spelare vunnit UEFA-cupen med IFK Göteborg och spelat semifinaler i EM, VM och Europacupen. Han har 116 landskamper på meritlistan och spelade under många år i England. Som tränare har han innan han tog över MFF den här säsongen tränat både Coventry i England och stabiliserat GAIS som ett allsvenskt lag. Det är bara ett förslag, men hur som helst behövs det en föryngring.

Sen är det en djävla massa spelare som måste pensioneras. En riktlinje kan vara att börja med att kicka alla över trettio. Sedan kan man ta tillbaka dom gamlingar som verkligen är bäst på sin position. Annars måste det handla om att etablera spelare som Sebastian Larsson, Kim Källström, Kennedy, Marcus Berg med flera i landslaget. Men det är väl bara fromma förhoppningar. Lagerbäck fortsätter väl som vanligt, med samma gamla spelare. Och Sverige kommer att förlora en landslagsgeneration på kuppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: