Partiskatt

Det verkar som om vissa saker är sig lika i alla partier oavsett var de finns någonstans. Det är alltid svårt att få in partiskatten (kansliavgiften brukar vi väl säga i sossarna). Vänsterpartiet hade tydligen motioner på sin kongress om det här, och i USA har Demokraterna svårt att få in de avgifter de ska ha in från representathusets ledamöter (läs i Politico).

I socialdemokraterna är det dessutom ofta så att det finns ett tak som gör att de som tjänar bäst på sitt politiska engagemang (t ex kommunalråd) betalar en procentuellt mycket mindre del av sitt arvode än den som är ersättare i en nämnd. Det här är ju åt helvete ur flera perspektiv. För det första brukar vi socialdemokrater förespråka progressiv beskattning, men när det gäller partiskatten är det en regressiv beskattning. Dessutom måste man fråga sig om ledande företrädare ska bli så beroende av sina höga arvoden att de klamrar sig fast vid sina poster, det kanske vore bra om de aldrig såg delar av arvodena? Och för det tredje bör partiet bli mer självständigt i sin finansiering så att man inte i samma utsträckning är beroende av partistöd. Kort sagt, vi behöver en debatt om partiskatt!

Min uppmaning är att socialdemokrater runt om i landet undersöker hur reglerna ser ut i din arbetarkommun, och om det är så att det finns tak som gör att de som har högst ersättning betalar minst till den gemensamma kassan skriv en motion om att taket ska tas bort. Det minsta vi kan begära är plattskatt! Sen kan vi fundera på hur partiskatten ska göras mer progressiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: