Dags för konflikt

Bloggsfären har under några år höjts till skyarna som det politiska samtalets räddare. Ofta har det varit en ganska överdriven hajp som snarare handlar om ängsliga svenskar som sneglat på nätets roll i de senaste årens amerikanska valrörelser än något som är grundat i den svenska verkligheten. Få svenska bloggar lyckas komma förbi insändartyckande och dagboksskrivande för de närmast sörjande. De bloggar som ändå har en del läsare handlar mest om produktplacerade kläder.

Men det finns projekt med bakgrund i bloggsfären som känns lovande. I flera år har det funnits ett antal individuella bloggar som länkat samman sig under den gemensamma benämningen Konflikt. Nu har man gått vidare och skapat Tankesmedjan Konflikt med nättidskriften Dagens Konflikt som nav. Med ett antal skribenter med bakgrund i en ”bred och ifrågasättande vänster” som har just konfliktperspektivet som samlande punkt, skrivs det bland annat om avgiftssamhället, klass och studier och behovet av en folkrörelse för miljön. Bland mycket annat.

Det är klart att det är en lågbudgetsatsning som görs på fritiden. Något riskkapital finns det inte för spretiga vänstertankesmedjor. Och det oklart vilken uthållighet de kommer att ha. Men det är ändå ett försök att samla sig till motvärn och föra gerillakrig mot den högerpropaganda som bombarderat oss med under de senaste decennierna. Och det är värt något.

Annonser

2 responses to “Dags för konflikt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: