Rädda Svenska Cupen

Det här inlägget är ett utkast till en motion till Hammarby IF FF:s årsmöte 2009. Min tanke är att det ska fungera som ett idédokument som kan vägleda Bajens företrädare i de forum där de kan påverka Svenska Cupens utformning. Har du invändningar eller kompletteringar som du tycker ska vara med i motionen så skriv gärna en kommentar i kommentarsfältet. Om du är medlem i Hammaby IF FF och vill vara med som undertecknare av motionen så meddela det i kommentarsfältet så kontaktar jag dig med en slutversion av motionen via mejl.

Rädda Svenska Cupen

Svenska Cupen i fotboll är lite av ett sorgebarn. Låga besökssiffror och bristande intresse från de allsvenska klubbarna har devalverat värdet på denna tävling. Under de senaste åren har vi sett det ena underliga försöket efter det andra för att öka intresset kring Cupen. Det har varit spelarintervjuer under match och sammandrag av omgångar där klubbar möts på neutral plan tillsammans med massa andra klubbar som inte heller hör hemma på arenan i fråga. Inte helt oväntat har inte dessa spektakel ökat intresset för Svenska Cupen.

Parallellt med det ovan nämnda ointresset verkar det som att det har funnits en övertro på vad Svenska Cupen kan vara. Något som förmodligen har sin grund i att man sneglat på England och den traditionstyngda FA Cup. Skillnaden mellan Sverige och England är dock att det på grund av befolkningsmängd och tradition finns större supporterskaror även i klubbar i de lägre divisionerna, supportrar som drömmer om att få se sin klubb möta ett lag från Premier League eller den klassiska rivalen som sedan länge spelar i en annan division. I de flesta länder är dock inte intresset för den nationella cupen särskilt stort, möjligen med undantag för Norge där cupfinalen verkar ha ungefär motsvarande ställning som till exempel bandy- eller handbollsfinalen i Sverige. Svenska Cupen kommer förmodligen aldrig dra lika mycket folk som Allsvenskan, dels därför att publiken i Allsvenskan i större utsträckning är ”upplåst” genom säsongskort och dels för att till exempel Hammarbys publik aldrig kommer att tycka att det är lika intressant med en cupmatch mot Mjällby som en allsvensk match mot AIK, eller för den delen Gefle.

Men det betyder inte att man kan göra något vettigt av Svenska Cupen. Den har trots allt något attraktivt att erbjuda vinnaren: ”Den kortaste vägen ut i Europa” som allsvenska företrädare pliktskyldigt brukar säga inför cupmatcherna. För att Svenska cupen ska tas på allvar måste man förändra ett antal saker:

Det måste vara förutsägbart vilka klubbar som får delta i Svenska Cupen. Idag är det ”samtliga föreningar i Allsvenskan och Superettan år 2007 samt 68 föreningar som utses av SDF:en med antalet licenser som underlag.” (Föreskrifter år 2008, 1:2) Det är inte helt klara premisser för hur dessa 68 föreningar väljs ut. Det måste bli tydligare vilka klubbar som får spela i Cupen. Ett förslag skulle kunna vara att de klubbar som spelade i Allsvenskan, Superettan, Division Ett Norra och Division Ett Södra föregående år får delta, samt de föreningar som slutade på första, andra och tredje plats i samtliga divisioner två och tre föregående år. Det blir samman lagt 104 deltagande lag mot 2008 års 98 deltagande föreningar. Utöver det bör man utöka Cupen med ytterligare 24 platser för att komma upp i det jämnt delbara antalet 128 deltagande föreningar. Dessa 24 platserna bör på lämpligt sätt och på sportsliga meriter fördelas av Svenska Fotbollsförbundets 24 regionala fotbollsförbund, förslagsvis genom någon form av regionalt Cupspel.

Alla föreningar går in i Svenska Cupen från första omgången. Om Svenska Cupen enligt det ovan nämnda omfattar 128 klubbar ges möjligheten att spela en Cup med sju omgångar där alla lag går in i Cupen samtidigt.

Lägre rankade lag ska alltid ha hemmaplan. Som nämnts ovan kommer Svenska Cupen förmodligen inte att kunna tävla med Allsvenskan i antal åskådare. Och även om det är bättre publiksiffror om allsvenska lag spelar hemma är det rimligt att låta de lägre rankade lagen abonnera på hemmaplan. Medan en cupmatch på Söderstadion drunknar bland de allsvenska matcherna så blir ett besök av ett ”storlag” mer av en ”folkfest” på en liten ort, dessutom skulle då Svenska Cupen kunna hjälpa till att stärka småklubbarnas ekonomi och därigenom återväxten av nya spelare. Med lägre ranking menas till exempel att det lag som vann Stora Silvret säsongen innan spelar hemma om de skulle lottas mot de regerande svenska mästarna, även om syftet med förslaget givetvis är att ge fördelen av hemmaplan för klubbar i lägre divisioner. Om två föreningar som slutade på samma plats i seriesystemet i parallella serier (till exempel treorna i Division Två Västra Götaland och Division Två Norra Svealand) lottas mot varandra har det lag som dragits först hemmaplan. Undantaget från regeln bör vara finalen som ska lottas eller spelas på neutral arena.

Svenska Cupen bör spelas under sommaren. Eftersom det i det som nämns ovan föreslås att lägre rankade lag alltid ska ha fördel av hemmaplan är det viktigt att Cupen spelas under sommarmånaderna för att kvaliteten på spelplanerna ska vara optimal. Om man spelar sju omgångar med två veckors mellanrum hinner man spela Cupen på 13 veckor. Om man spelar var tredje vecka tar Cupen 19 veckor att spela.

Fri lottning ska tillämpas i Svenska Cupen för att avgöra vilka lag som ska mötas i kommande omgång. En del av Cupens charm är att alla kan möta alla och att oväntade lag kan skrälla och gå längre än väntat. Detta kan betyda att till exempel två allsvenska klubbar möter varandra redan i Cupens första omgång, men också att en klubb i division två eller tre har möjlighet att ta sig lite längre i Cupen på ren tur i lottningen.

Det måste vara fasta speldagar. Svenska Cupens speldagar fastställs i god tid innan säsongen startar. Dessa speldagar kan med fördel vara lördagseftermiddagar. Andra tävlingsmatcher och seriespel ska inte vara tillåtet tre dagar före och tre dagar efter Cupens speldagar. Det ska inte vara möjligt att flytta på matcher. Spel eller Walk Over är enda alternativen. Om en förening lämnar Walk Over är de automatiskt diskvalificerade för Cupspel nästföljande säsong.

Lottningen bör ske i direktsändning i TV och radio. För att skapa ett så stort intresse som möjligt för Svenska Cupen bör nästföljande omgång lottas samma dag som den senaste omgången eller senast dagen efter densamma.

Sist men inte minst, kontinuitet. Den kanske viktigaste åtgärden för att förbättra förutsättningarna för Svenska Cupen är att inte ständigt förändra regler och upplägg kring tävlingen. Kontinuitet och förutsägbarhet är kanske de viktigaste ingredienserna för att göra cupsoppan aptitlig.

Jag föreslår därför

 • Att Hammarby IF FF:s årsmöte 2009 beslutar att föreningens styrelse och representanter i enlighet med motionens intentioner verkar för en förändring av Svenska Cupens utformning. Detta förändringsarbete ska ske i för arbetet lämpliga forum, till exempel Hammarby Fotboll AB, Svensk Elitfotboll, Stockholms Fotbollsförbund, Svenska Fotbollsförbundet samt i kontakterna med andra fotbollsföreningar.
Annonser

6 responses to “Rädda Svenska Cupen

 • Barbapappa2

  Jättebra!

  Om sedan tröttnissarna på förbundet kunde engagera media på ett smartare sätt än häromsistens i Gävle, så vore det fint. Det måste ju finnas oändligt mycket bättre vägar att gå än att låta stofiler som inte har en aning om en hel del föreslå något som ”säkert blir bra”…

 • Joakim

  Jag måste STARKT säga emot att alla lag ska gå in samtidigt. Det ska de ICKE. Om allsvenska lagen kan möta varandra redan när 256/128 lag återstår och därmed åka ut mot varandra medans säg ett division 3 lag kan ha tur och möta andra division 3 lag fram tills kvarten kommer inte de allsvenska lagen ta cupen seriöst.

  ALLA svenska lag ner till Division 8 ska ha en chans att vinna cupen. De lägsta divisionerna kvalar om att få gå in såklart men de allsvenska lagen och Superettan-laget ska inte gå in förrän i omgång 3 (exkl kvalomgångar).

  Kolla på FA-cupen, där funkar det exakt så.

 • fredrik

  Joakim
  Alla lag ner till division 8 (där sådana finns) har möjlighet att vinna cupen i det förslag jag lägger fram. De sista 24 platserna som jag tycker ska fördelas av distrikten (som administrerar division 4 och nedåt) kan med fördel göras så genom en distriktscup där alla serielag utom de som redan är kvalificerade får delta. En fördel med att låta distrikten fördela en plats var är att hela Sverige blir representerat i Svenska Cupen.

  Jag är däremot skeptisk till att man ska ge fler fördelar till de starkaste lagen än de redan har i form av träningsmöjligheter, erfarenhet, truppstorlek och annat. Detsamma gäller för övrigt på UEFA-nivå när man cementerar topplagen/ligorna genom att seeda dom så att de får fördelen av att möta sämre lag i sina inledande matcher. Ska man vinna en cup måste man i slutändan i alla fall kunna slå alla lag. Om man gör det i första eller sista matchen bör inte spela någon roll. Mitt förslag skulle innebära att de allsvenska lagen skulle behöva spela en match mer om de går hela vägen än idag. Och jag hoppas att ett allsvenskt lag skulle ta ett match med ett annat allsvenskt lag på allvar även om det sker i Cupens första omgång.

 • sven66sven

  Vore det inte enklare för alla parter om Cupen lades ner ty det är ju ingen som vill se skiten.Förslag låt tvåan i Allsvenskan få chansen i Europa vi vet ju att dom åker ut direkt så det är väl inte mycket att hetsa upp sig över.?

 • fredrik

  Sven
  Tvåan i Allsvenskan har redan idag en plats i UEFA-cupen (och trean har en plats i Intertoto-cupen). Sen är det ju värt att poängtera att det faktiskt gick bättre för de svenska lagen i det europeiska cupspelet nu senast. Helsingborgs IF tog sig till UEFA-cupens sextondelsfinal, Elfsborg spelade i UEFA-cupens gruppspel, AIK, Häcken och Hammarby IF tog sig till UEFA-cupens första omgång. Bajen tog sig innan dess genom hela Intertoto-cupen och var en halvlek från UEFA-cupens gruppspel. Men en jämn liga som Allsvenskan kommer alltid ha problem med att hävda sig mot lag som dominerar sina inhemska ligor och preumererar på de internationella cupplatserna. För ingen kan övertyga mig om att mittenlag i Belgien, Skottland eller Portugal skulle vara så fantastiskt mycket bättre än mittenlag i allsvenskan.

  Men hur som helst går det inte att lägga ner Svenska Cupen eftersom alla medlemmar i UEFA måste ha en nationell cup. Och personligen tycker jag att det är bra, för det har potential att vara en trevlig tävling. Men det kan vara svårt att förstå för någon som har en barcatröja som avatar.

 • sven66sven

  Synes det vore bäst för alla lägga ner cupen…..www,barcaloneta.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: