Frisinnad socialist med stolthet och glädje

På sidan Om mig ovan beskriver jag mig som frisinnad socialist. Första gången jag använde uttrycket var på en middag där jag hamnade i en diskussion om brytpunkten mellan liberalism och socialism. Jag ville inte beskriva mig som frihetlig socialist eftersom det är en benämning vars konnotation är lite för anarkistisk för min smak. Men samtidigt sökte jag ett begrepp som på något sätt beskrev den frihetlighet som jag anser är en del av min politiska åskådning. I frisinne fann jag det begrepp som jag sökte. På Wikipedia beskrivs frisinne på följande sätt:

”Frisinne är ett politiskt uttryck som ligger nära begreppet liberalism och innebär ett avståndstagande från auktoritetstro och traditionalism. Frisinnet uppstod under upplysningen och har sina rötter i humanismen. … De frisinnade, med grund i nykterhetsrörelsen och frikyrkorna, har däremot [till skillnad från liberalismen] mer betonat hur livet skall se ut på privat nivå, med en udd riktad mot den traditionella överheten i samhället.”

Nu är det ju ganska självklart att mitt frisinne skiljer sig från de gamla folkpartisternas, precis som jag förmodligen skulle vara oense med många socialister om vad socialism är. Men jag tycker att begreppet fångar det jag vill ha ta till mig av det liberala arvet och det är otvetydigt en del av den socialdemokratiska idétraditionen. Folkrörelsetraditionen som frikyrkorna och nykterhetsrörelsen lade grunden till är viktiga föregångare till arbetarrörelsen. Alla dessa rörelsetraditioner växte fram i sina förtryckares famn, förtrycket var en förutsättning för dessa traditioner.

Socialism är kanske lättare att förklara. På Wikipedia förklaras det så här:

”Socialism är en politisk riktning, uppsättning ideal samt rörelse som förespråkar kollektivets omhändertagande av ekonomiska och sociala problem, främst genom egendomsgemenskap, även om gemensamt ägande inte förespråkas av alla socialister. Begreppet används ofta om samhällssystem där egendom och inkomst står under social kontroll istället för att vara beroende av individuella beslut och marknadsmekanismer. I det socialistiska tänkandet ingår planekonomin som central del. Socialister förespråkar till skillnad från icke-socialister både politisk och ekonomisk demokrati.”

I kombination fångar dessa begrepp vad jag står någonstans politiskt. Det handlar om något mer än partibeteckningar. Någon annan gång ska jag skriva om vad det innebär att vara pragmatisk utopist.

Annonser

5 responses to “Frisinnad socialist med stolthet och glädje

 • Daniel J

  För egen del nöjer jag mig med att kalla mig socialist. Jag anser att partiets tolkning av socialismen, åtminstone som den uttrycks i partiprogrammet från 1975, ger stöd för en frihetlig uppfattning. Det inrymmer dels ett oerhört starkt försvar för politisk demokrati och jämliket, politiska och personliga fri- och rättigheter och dels otvivelaktiga krav på en demokratisering och jämlikhet i alla samhällets sektorer. Politisk, social och ekonomisk jämlikeht och demokrati. Därför behöver det inte bli konstigare än så: socialist för att krossa klassamhället, socialist för att tillförsäkra var och en ett mycket stort mått av personlig frihet.

 • fredrik

  Men liksom när det gäller de andra stora ideologierna så råder det inte konsensus om vad socialism innebär och hur den ska genomföras. Dessutom så använder sig partiet i allmänhet av begreppet demokratisk socialism, vilket också är ett försök att närmare definiera vad socialism är. Jag gillar också beskrivningarna i partiprogrammet från 1975, men ibland måste man få definiera sig själv närmare utan att bära ett partis realpolitik och kompromisser på sina axlar.

 • mksblogg

  Intressant. FÖr mig ligger frihet i själva grunden till socialismen, dvs jag menar att det var just frihetssträvandet bort från överhetens förtryckeri som skapade ideologin, och vägen, socialism. Dock stör det mig mycket att borgerligheten kidnappat frihetsbegreppet.

  Nåväl. Allt gott!

 • Daniel J

  Visst råder ingen konsensus. Även din egen beskrivning rymmer omstridda begrepp: dels, som du själv påpekade, ”frihetlig” och dels det faktum att inte heller du väljer att tala om en ”frihetlig demokratisk socialism”.

  Jag kallar mig kort och gott socialist för att de värderingar jag har – om frihet, jämlikhet, demokrati och klasslöshet – väl ryms i det begreppet (och alldeles särskilt i det stora begreppsträd socialism kan stå för*). Dessutom kommer alltid termerna ändå, oavsett hur detaljerade man gör dem, att leda till dispyter om deras innebörd. Därför ser jag ingen större vits med att precisera, för då får jag bara ännu fler ord att förklara.

  * Naturligtvis exkluderat från dem som kallat sig socialister men som införde diktatur och inte har gjort ett dyft för att öka friheten och jämlikheten.

 • fredrik

  Fast jag gillar ordet ”frisinnad”. Det är vackert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: