Gudarna är missnöjda

Traditionella religioner och trosuppfattningar kretsar ofta kring en dyrkan av förfäderna. Det är till exempel inte otänkbart att fornnordiska gudar som Oden, Tor och Frej har sin grund i verkliga och inflytelserika personer. Ett sånt här synsätt innebär också det sker en stadig förnyelse av gudastocken. De ovannämnda gudarna föregicks av Ull, Tyr och Njord som idag är i princip bortglömda i allt förutom kvarlevande ortsnamn som Ullevi och Tyresö.

Från 800-talet finns det dokumenterat hur ett misslyckat försök att gudaförklara en mäktig avliden genomfördes. Kristendomen hade sakta börjat tränga sig in i på de gamla sveagudarnas revir. Via en mellanhand (språkrör, profet, siare, shaman) lät gudarna meddela att de var missnöjda med att folket blivit dåliga på att offra och att det dykt upp en främmande gud som ansåg sig vara förmer än andra. Kristendomens monoteism krockade ju av naturliga skäl med den gamla sedens polyteism. Men de gamla gudarna var villiga att kompromissa. Om det nödvändigtvis behövdes en ny gud så kunde de acceptera att den avlidne kungen Erik upptogs i deras krets. Även folket lär ha accepterat detta och man byggde ett tempel och offrade till hans ära. Erik lyckades dock aldrig riktigt etablera sig som gud och föll därför i glömska. Sånt händer, även gudar verkar ha en begränsad tid i rampljuset. Även om vissa blir långkörare.

Anledningen till att jag började fundera på det här var när jag mer eller mindre av en slump använde mig av uttrycket ”målvaktsgudarna” på bloggen igår. För vad är en målvaktsgud? Om man i enlighet med det ovanstående ska ha varit en mäktig medlem av stammen när man levde så måste rimligen den hammarbyska målvaktsguden vara Svenne Berka, mångårig målvakt i både Bajen och landslaget. Det kanske är lite snävt att ha en gudakategori för hammarbyska målvaktsgudar. Men om det finns hammarbyska fotbollsgudar så hör han tillsammans med Nacka Skoglund hemma där. Det finns förmodligen även andra som kan tas upp i den kretsen. Fast när det gäller att bryta det senaste årets målvaktsförbannelse är det nog Svenne Berka man ska vända sig till. För knappt 1200 år sedan var gudarna missnöjda med människorna. Om Svenne Berka är ond på Bajarna är det kanske dags att göra något för att bidka honom. Räcker det att offra en slatt öl vid Söderstadions målstolpar, bygga ett tempel (ett klubbmuseum, en fotbollsarena?) – eller måste vi offra Lee Baxter till hans ära vid ett allmänt blot på Medis? Målvaktsguden är missnöjd med Bajarna.

Uppdatering 2008-07-06: Efter närmare eftertanke så kanske det inte räcker med ett bondeoffer som Lee Baxter. Det kanske måste vara något i stil med offret av Domalde, en forntida kung i Uppsala som efter flera år av missväxt och misslyckade offer själv blev ett offer till gudarna. I hammarbyitiska mått så antar jag att det isåfall handlar om att Lasse Eriksson måste offras. Som Bajens enda guldmålvakt och fotbollschef borde han vara ett värdigt offer till Svenne Berka.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: