Moderat inblandad i palmemordet?

Även om jag har en förkärlek för konspirationsteorier så har jag aldrig riktigt fastnat för en ”egen” lösning på mordet på Olof Palme. Dels var jag elva när mordet skedde, och dels kommer jag inte ifrån känslan att många av de alternativa (det vill säga inte Christer Pettersson) teorierna mest handlar om att det inte kan vara en vanlig alkis som Pettersson som gjorde det – att det måste vara något större.

I veckans Flamman kan man läsa en recension av en bok som är skriven av en av alla dessa privatspanare, Sven Anér. Vad jag förstår är det det gamla hederliga polisspåret (läs även Leif GW Persson och Jens Lapidus deckare) som återkommer. Högerextrema poliser som tröttnat på landsförrädaren och kryptokommunismen Palme tar saken i egna händer och sätter punkt för det socialistiska folkhemsprojektet. Typ. Hur vida det är en trolig teori vet jag inte. Men Anérs teori har en minst sagt kittlande twist. Kanske lite för hollywoodsk för att jag ska köpa den, men ändå. Enligt teorin ska en dåvarande medlem i norrmalmspolisens a-tur (den så kallade Baseball-ligan) beväpnad ha befunnit sig på Sveavägen med walkie talkie. Och det kanske inte är så uppseendeväckande. Det uppseendeväckande är att mannen numera är riksdagsledamot för moderaterna. Hade jag suttit på sånt här material hade jag nog satsat på att skriva en deckare istället, palmemordsdeckare är en trend på uppgående.

Annonser

6 responses to “Moderat inblandad i palmemordet?

 • Staffan

  Jodå nog fan måste en moderat vara inblandad!

  Med tanke på MUF:s förkärlek till Olof Palme vore det inte så konstigt att misstänka de djupblå för ett mord på vår förre statsminister. Att Olof med sin karisma retade upp de djupblå är väl ingen nyhet. Problemet är väl att hitta någon som vore så tokig att de ville göra allt för att sopa bort honom från mattan. Jag tror att det var en ensam galning (eller i grupp) som sopade undan honom. Att det skulle vara en större organisation är otänkbart (det skulle läckt ut). Däremot är det intressant att läsa upp en sång som vissa menade skrevs av en MUFF:are….. Olof Palme gick på bio, Bion slutade klockan tio, skottet brann blodet rann, Olof pame han försvann, Olof palme gick på bio, Tja la la la la la la la la la. (sång: den som Piff och Puff sjunger på julafton). Jag älskar inte Olof. Jag hatar inte Olof. Han var en viktig politiker, men av fel partifärg. Att han väckte känslor är ingen nyhet, men att tro att stora konspirationsteorier är lösningen är nog fel (det hade avslöjats). En liten grupp fanatiker är nog lösningen tror jag (vem fan nu det är). Mordet kommer tyvärr aldrig att avslöjas. En stor tragedi för Sverige.

  Naffats

 • Tom Just Olsen

  Jeg syns det er dypt urovekkende at ungdommer i dag avviser Sven Anèrs arbeide som ‘konspirasjonsteorier’. Sven Aner er en pensionert Dagens Nyheter-journalist som har brukt sin pensionstid til å komme til bunns i to betente saker i Svensk samfunnsliv; det uoppklarte attenatet på statsminister Olof Palme og Estoniaulykken.

  Like urovekkende er det at en høyt betrodd Moderat-politiker med sete i riksdagen har blitt sett av vitner ved Nikorimahjørnet, der Olof Palme ble skutt, Det er urovekkende at vitnene trekker sin forklaring når de blir konfrontert med hvem de har utpekt. – Mer urovekkende enn vitner som trekker sin forklaring overfor Hells Angels osv. Nettopp dette at vitner ikke tør stå frem er medvirkende til at Palmemordet ikke blir løst. Det sier sitt.

  Til de som fortsatt tror at Christer Pettersson drepte Olof Palme så vil jeg minne om at Christer Petterson er den enste som ikke har endret sin forklaring i sin sak. Neste alle andre vitner har endret sine forklaringer for å tilpasse bildet slike at det passer påtalemyndighetens mord-bilde. nå er Christer Pettersson død og han kan ikke lenger forsvare seg. Hadde en ny sak kommet opp mot ham så måtte retten akseptert å høre hans alibivitne, Algot Åsell, som så Christer Petterson på den T-baneturen som han hele tiden har påstått at han tok den kvelden.

  Når man ser hvordan dagens borgelige regjering turer frem med å gi rike mennesker skattelette og sende regningen til de ‘vanlige’ skattebetalerne så forstår man at politikk handler om penger. Masse penger. Mordet på Olof Palme viser at kampen om disse pengene er knaldhard.

 • haveyouright21

  Vad vet Mossad om mordet på Olof Palme(fotdans politik).
  19 februari 2010, kl 13:27 Skrivet av Amer Al-bayya Anmäl !
  Mossad begår brott i USA…….Israel och Mossad har begått mord mot mänskliga rättigheter och mot folkrätten…..Israel var hela tiden över lagen ..FN är maktlöst mot Israel Varför..Varför Irak ,inte Israel???…Nu är det stopp………………….Nu är det nog..Kolla Palmesmord..

  Sverige ska kolla Mordet på Palme….Och man måste kolla mordet på John Kennedy mord m.fl…

 • Johnny

  Christer Pettersson var den ende svensk som fick papper på att han var oskyldig! F.ö. är det så att det finns människor som ALLTID utgår ifrån samtliga betydelsefulla (läs: politiska) mord har sin grund i en konspiration. Å`andra sidan finns det folk som ALDRIG inser att en del betydelsefulla mord har sin grund i en konspiration. Bägge ståndpunkterna är lika idiotiska. Det man måste göra är att sätta sig in i respektive fall, med påföljande polisutredning, och därpå dra sin slutsats. När det gäller palmemordet så är det uppenbart så att de indicier som pekade mot CP var mycket vaga för att inte säga obefintliga. Det finns mycket starkare indicier mot andra personer, bl.a. en och annan polisman. F.ö. så är det mycket dumt av dig att ta upp gärningsmannens motiv i sammanhanget(”Högerextrema poliser som tröttnat på landsförrädaren och kryptokommunismen Palme tar saken i egna händer och sätter punkt för det socialistiska folkhemsprojektet.”) Jag har läst Anérs bok och i den boken diskuteras inte frågan överhuvudtaget. Motivet för ett politiskt mord behöver naturligtvis inte vara förankrat i gärningsmannen utan istället ha sin förankring i s.k. intellektuella upphovsmän, stämplare. Det är inte politiskt korrekt att tala om konspirationer, jag vet, men åtminstone kan man kräva att folk tar ut arsler från ändtarmen och börjar ifrågasätta sin omvärld. Brukar man inte ta upp det som en dygd när skolfrågor diskuteras?

 • fredrik

  En konspirationsteori bör rimligen ha ett motiv. Jag har skrivit om en recension av Anérs bok och vet inte om vad han mer exakt har och inte har skrivit om (och har heller aldrig påstått det).

  Men det är knappast första gången det lanserats en teori om att en grupp bestående av framförallt poliser ska ligga bakom mordet på Palme. I den ”berättelsen” brukar det ingå att konspiratörerna drevs av högerextrema övertygelser. Festbilder på eventuella konspiratörer som gör fascisthälsning och så vidare.

 • Johnny

  Motivet blir intressant först när man vet vem som är gärningsmannen. Före dess är resonemang kring motiv blott spekulationer.

  Jag rekommenderar dig att sätta dig in i utredningen. Jag lovar dig att du kommer se på det annorlunda efteråt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: