FRA-motståndet, ett borgerligt spel för gallerierna

DN Debatt kan man läsa att det bildats ett borgerligt nätverk mot FRA-lagen. Och det är väl fint. Sent ska syndarna vakna som man sa förr i världen. Men hur seriöst är det med riksdagsledamöter som börja opponera mot ett beslut man själv precis har varit med om att få igenom i kammaren – antingen genom att rösta för lagen eller genom att låta kvitta ut sig från omröstningen. Det här är bara ett efterskalv av de brösttoner som hördes från borgerligt ”oppositionella” innan lagen röstades igenom.

Bland debattartikelns undertecknade finns bara en riksdagsledamot, folkpartisten Camilla Lindberg som faktiskt röstade nej till lagförslaget. Och det är ju skönt att det åtminstone fanns så mycket skam i deras kroppar att vi slapp höra regeringens röstboskap råma ångerfullt i åtminstone det här sammanhanget. Men artikeln menar också att:

”Genom att ta till sig av kritikernas argument och ompröva sin ståndpunkt har allt fler riksdagsledamöter som röstade ja eller var utkvittade den 18 juni visat både öppenhet och mognad.”

Personligen tycker jag att det visar på brist på ryggrad. Hade man menat allvar borde man visat lite stake och stått upp även när partipiskan ven. Men det är ju inte om FRA-lagen det här nätverket handlar om. Syftet blir istället klart redan i andra stycket:

”Att låta oppositionen göra FRA-lagen till valfråga vore politiskt självmål.”

Det handlar helt enkelt om att skaffa sig ett frikort inför valet 2010. Något man kan visa upp för partivänner och väljare när de undrar varför man på klassiskt monopolvis inte går direkt i fängelse utan att passera gå. ”Men titta jag har ju varit med i ett borgerligt nej-nätverk! Jag är egentligen god! Jag vill inte läsa er e-post!” Och det kanske de inte vill. Men de gjorde inget för att hindra det när de hade chansen. Det finns en särskild plats i helvetet reserverad för ryggradslösa opportunister.

Annonser

2 responses to “FRA-motståndet, ett borgerligt spel för gallerierna

  • Erik Hultin

    Kontrollera gärna hur många riksdagsledamöter som har röstat ja till FRA-lagen som finns med som undertecknare av debattartikeln i DN. I övrigt så kan jag nog tycka att ju fler som inser att de har gjort fel den 18/6 desto bättre är det. Även riksdagsledamöter är människor, eller hur?

    Oavsett vem man vill kritisera så lär väl det viktigaste ändå vara att stoppa den massavlyssning som FRA-lagen innebär.

  • fredrik

    Som jag skriver finns det inga ja-sägare bland de som skriver underskriften (det finns ju bara en riksdagsledamot där). Men jag ser nu att formuleringen kanske blev lite konstig. Camilla Lindberg har jag dock skrivit uppskattande om tidigare: https://tankarfranroten.wordpress.com/2008/06/19/en-sann-liberal-en-ensam-liberal/

    Men man kommer inte ifrån att man måste ha bra låga krav på sina valda representanter om de inte kan stå för sina beslut i mer än en månad. Framförallt om det är en så uppmärksammad fråga som FRA-lagen. Att det i allmänhet sker en del sentrianröstande efter partilinjen får man acceptera i ett modernt parlamentariskt system som ska ta ställning till massor av små och stora frågor. Det är förmodligen till och med bra att det är så. Men den omvändning som flera borgerliga riksdagsledamöter har genomgått sedan 18 juni känns faktiskt både ryggradslös och opportunistisk. Det är väl trots allt i riksdagen man framförallt ska bedriva sitt värv om man är riksdagsledamot, inte på DN Debatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: