Ett familjekonservativt korståg

DN Debatt skriver företrädare för den kristna (kristdemokratiska?) tankesmedjan Claphaminstitutet att regeringen av folkhälsoskäl ska verka för färre skilsmässor. De menar att

”Ny forskning visar att en skilsmässa är bäst för barnen enbart i de fall det förekommer öppna konflikter med eller utan fysiskt våld. Så är det endast i en tredjedel av alla skilsmässor. För barnen spelar det egentligen inte så stor roll om vi föräldrar är kära i varandra eller inte. Bara vi inte bråkar.”

Problemet med deras resonemang är att om man inte kan jämföra ”skilsmässobarn” med barn till sammanboende eftersom man inte vet av vilka anledningar föräldrarna till de senare fortfarande bor ihop – ett rimligt antagande är att de ”är kära i varandra” och vill leva tillsammans. Om de inte är det hade de väl tagit den ”lätta” vägen ut och skilt sig? Så även om forskningen skulle stämma,

”att barn som haft en engagerad fadersfigur rökte mer sällan, kom längre i sin utbildning, råkade mer sällan i klammeri med polisen och fick goda vänner av båda könen”

är det inte nödvändigtvis detsamma som att äktenskap leder till dessa positiva resultat. De skriver själva att det finns en koppling till fattigdom och klassklyftor. Alla ovanstående symptom på en ”engagerad fadersfigur” är också symptom på en högre klassposition. Så frågan är om anledningen till att man pluggar vidare är hurvida pappa är ”engagerad” eller om pappa har en akademisk utbildning? Jag har en känsla av att korrelationen är starkare för det senare.

Artikelförfattarna är ute på ett familjekonservativt korståg (i bokstavlig mening). Förutom att de hellre ser kärlekslösa äktenskap än ”uppslitande” skilsmässor finns det en tydligt heteronormativ och biologistisk syn på vad en familj är. Det är (de biologiska) föräldrarna som ska hålla ihop. Att det kan finnas andra i omgivningen som kan ta på sig vuxenrollen verkar otänkbart. När de skriver att det är viktigt

”Att fler barn får växa upp med att föräldrarna håller ihop och får uppleva tryggheten det ger…”

verkar det som om det är det första ledet som är intressantare än det andra. Äktenskapet ska bevaras till varje pris. Men rimligen borde väl det vara så att det finns en koppling mellan hur trygga barnen känner sig och att föräldrarna älskar varandra?

Annonser

2 responses to “Ett familjekonservativt korståg

 • katta

  Kan anledningen till att det endast förekommer öppna konflikter med eller utan fysiskt våld i en tredjedel av alla skilsmässor beror på att folk har vett att skilja sig innan det går så långt? Förebygga skilsmässor – låter som om folk i dag skiljer sig för lätt/utan verklig anledning. Jag har ännu inte varit med om någon som gjort det med lätt hjärta. Allt det jobb det är att flytta ihop (bära möbler, ändra adress etc) har jag deltagit i under pust och glam. När samma sak upprepas vid separationer är det allt utan skoj. Underlätta istället för skilda föräldrar så att utöva sitt föräldraskap!

  Apropå frånvarande fädrar, jag utgår från att man menar att de är frånvarande i vardagen, så tror jag att man ska förbjuda alla män med barn under, låt säga, 16 år att ta arbete utanför bostadsorten. Inga pappor till Stockholm, Bryssel etc så länge de har barn hemma att ta hand om.

 • fredrik

  Det finns så mycket problem i den där debattartikeln att man hade kunnat skriva fyra gånger så långt om den. Man får lite känslan av att skilsmässor är något man gör när det inte är något bra på TV. Istället för ett parti Monopol.

  Någonstans tror jag att artikelförfattarna inte har något mot att pappa är frånvarande om det bara innebär att man sover hemma och försörjer familjen. Förmodligen skulle de nog vilja återinföra sambeskattningen så att mamma kan vara hemma vid spisen. Då slipper man de där hemska socialistiska förskolorna också.

  Fast det finns folk som bor i Stockholm. Till och med i Bryssel sägs det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: