Skottarna röstade socialdemokratiskt, men inte på Labour

Igår förlorade brittiska Labour ytterligare ett fyllnadsval till parlamentet. Den här gången i vad som fram till nu varit en ”säker valkrets” för Labour, Glasgow East. I parlamentsvalet 2005 vann man med en övervikt på 13 507 röster. Igår förlorade man med 365. Nästan 8000 färre röstade på Labour i valkretsen jämfört med för tre år sedan. Vinnaren blev istället det skotska nationalistpartiet, SNP. Om man inte följer brittisk politik är det lätt att tro att SNP är ytterligare ett av dessa nyfascistiska partier som hugger åt sig röster när Europas socialdemokrater misslyckats med att vara socialdemokrater. Men SNP är snarare att jämföras med Parti Québécois i Kanada. Båda är i stora stycken socialdemokratiska partier, men med en separatistisk agenda. Det var inte nationalismen – och framför allt inte fascismen – som vann i Glasgow East. Det var medborgarnas längtan efter en mer socialdemokratisk politik. Något som Labour inte har lyckats leverera. Ska man ha någon som helst roll att spela i brittisk politik i framtiden måste man börja formulera en modern socialdemokratisk politik. New Labour har dött och liket börjar stinka. Gräv ner skiten!

Läs mer i The Guardian, DN och SvD.

Annonser

4 responses to “Skottarna röstade socialdemokratiskt, men inte på Labour

 • Mattias

  Korrekt kamrat, ”nya arbetarparti” är ingen hit 😉

 • Jens

  Jag vet inte om jag skulle kalla SNP för ett socialdemokratiskt parti i Sverige.
  SNP bildades genom att Scottish party (höger-center) och National Party of Scotland (vänster-center).
  Om man ser på SNP’s politik så borde dem, åtinstone ur svenskt perspektiv, klassas som ett centerparti.

 • fredrik

  Dom två partierna du nämner slogs ihop 1934. Mycket vatten som runnit under broarna sedan dess. Framförallt sedan 1970-talet har SNP orienterat sig mot en mer socialdemokratisk position, bland annat genom att verka inom fackföreningsrörelsen. Delvis har säkert det här varit taktiskt, Skottland har länge dominerats av Labour och är det parti och den ideologi man måste förhålla sig till om man ska lyckas. Det är knappast ett radikalt parti, men att de under New Labours existens har legat till vänster om regeringen är uppenbart. Få partier är socialdemokratiska på exakt samma sätt som SAP är i Sverige, men SNP ligger åsiktsmässigt helt klart i linje med en genomsnittlig europeisk socialdemokrati.

  Men det är intressant att se vad det här betyder för Labours utveckling. Att det förekommit ett ganska omfattande missnöjesröstande i Glasgow East är klart. Det är förmodligen lättare att protestera i ett fyllnadsval än i ett ordinarie val eftersom den här platsen ska omprövas.

 • Får man royalties? « Tankar från roten

  […] politik Tags: labour, ledare, royalties, snp, värmlands folkblad Den 25 juli skrev jag så här på bloggen: “Om man inte följer brittisk politik är det lätt att tro […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: