Rättvisemärkt mode?

Red Fairy är ett företag som säljer kläder från ”etiskt medvetna märken”. Bland annat är det ett kriterium att arbetarna som tillverkar kläderna ska kunna organisera sig i fria fackföreningar. Man uttrycker det så här:

”Kan arbetarna fritt organisera sig utan att bli av med jobbet får de ett verktyg vilket de kan använda för att kräva och få igenom alla nedanstående punkter, i den ordning och i den utsträckning de själva finner viktigast. Organisationsrätten är därmed enligt oss det viktigaste kriteriet. Tyvärr är det inte något företag brukar prioritera när de undersöker och ställer krav på sina producenter.”

Och det låter ju fint när man kollar bland deras kläder. Jag tyckte den här jackan var ganska snygg. Men vad betyder

”Tillverkad under rättvisa arbetsförhållanden i Kina.”

Om det stämmer att jackan är ”tillverkad under rättvisa arbetsförhållanden i Kina” och Red Fairy följer sina egna etiska kriterier borde det väl betyda att arbetarna i Kina har rätt att bilda fria fackföreningar? LO-TCO Bistånd skriver så här om fackföreningsrörelsen i Kina:

”Enligt den kinesiska konstitutionen råder ”organisationsfrihet” i landet. I realiteten är alla organisationer som hotar att spela en självständig roll antingen hårt kontrollerade eller förbjudna. Det gäller också den fackliga rörelsen. Den enda organisation som tillåts att arbeta öppet är All-China Federation of Trade Unions, ACFTU. Ledningen för ACFTU utses i realiteten av det kinesiska kommunistpartiet. Enligt ett beslut vid partikongressen 1992 ska ACFTU:s uppgift vara att ”mobilisera arbetare för landets utveckling”, den underförstådda betydelsen är att facket inte ska ta strid mot arbetsgivare för att försöka förbättra löner och arbetsvillkor. En liknande formulering finns i ACFTU:s egen konstitution, där det fastslås att organisationens uppgift är att utgöra en ”bro mellan kommunistpartiet och den arbetande massan”. Mer tydlig kan den politiska kopplingen knappast bli.”

Jackan är ju snygg, men hur ”rättvis” är den?

Annonser

5 responses to “Rättvisemärkt mode?

 • Mattias

  Bra Frodo! Det behövs mer kritisk granskning i dagens etikettsamhälle!

 • Samira Ariadad

  Hej!
  Såg precis ditt inlägg och gläds av kritiken samt att du skrivit om oss. För det stämmer att Fair Trade och hela den rörelsen inte är en garant utan mer av ett arbete för att material som får Fair Trade-certifiering ska ha en garanterad eller ha kommit en god bit i att tillverkas under förbättrade arbetsförhållanden.
  Det låter rätt flummigt men jag kan sammanfatta i att:

  Fair Trade som organisation och certifiering arbetar med dessa frågor, lyckas i många fall, i andra fall tar det längre tid. Nej, det finns ingen absolut garant för att ett plagg är rättvist
  Kuyichi som märke är större än vissa andra ”ekoreko”märken. De har inte enbart helekologiska kläder och deras samarbeten med så många fabriker runtom i världen gör att de inte är de bästa av våra märken, som du skriver är ju tillverkning i Kina något vi också ifrågasatt. Vi har dock valt att ändå ha dem som leverantörer då vi tycker att de anstränger sig, har till 80 % ekologiskt, samt att de ger en bra bild av att plagg kan vara snygga och eko/reko. Och jag litar på deras ord om att de arbetar med att deras samarbetsföretag ska tillåta fackföreningar.

  I övrigt finns ju lite andra mindre märken där det är ännu troligare att det absolut är rättvist, nämligen märken som DemCollective som äger ett eget företag i Sri Lanka om jag minns rätt. Detta är ju inte heller problemfritt, men DemCollective är bland de mest seriösa aktörererna på marknaden idag så de rekommenderar jag stort och är stolt över att ha som leverantör.

  Sammanfattningsvis vill jag säga att vi är mycket medvetna om att dessa kläder inte är en garant och försöker att påpeka detta för folk. Genom butiken hoppas vi på större uppmärksamhet för dessa frågor, och att konsumenter ifrågasätter det de köper. Vi vill också aktivt uppmuntra till att debatten smittar av sig på företagsvärlden och att större krav ställs på de företag som finns, även om jag tänker att det behövs främst på de större, miljöfarliga och människoexploaterande företags om finns idag.

  Jag hoppas att det gav någon bild av hur ”rättvisa” kläderna är. Ett tips är att läsa på Fair Trades egna hemsida för mer info, http://www.rattvisemarkt.se

  Mvh,

  Samira för Red Fairy

 • fredrik

  Men hur ”litar på deras ord om att de arbetar med att deras samarbetsföretag ska tillåta fackföreningar” när det per definition är omöjligt att tala om rätten att för fria fackföreningar att bildas och verka i Kina?

 • Samira Ariadad

  Hela konceptet med rättvisemärkt går mer ut på att arbeta för att det ska vara möjligt än att det kommer ske under de år organisationen har funnits. Det arbetet värderar vi, och med litar på betyder det inte bara känslomässigt förstås utan det handlar om transparens i hela fabriksprocessen. Kuyichi har bla själv startats ur en ideell människorättsorganisation vilket också vinner dem trovärdighet.

  Med detta sagt – jag tror absolut inte att vi kan konsumera oss till fackliga rättigheter. Jag tror att det är bra att kravet ställs men det säger mycket om vår tidsålder. Jag ser andra förändringar som mer politiska och för min del handlade det om att om jag ändå skulle starta butik lite för skojs skull gör jag det hellre med de här produkterna än andra. ”Rättvisegraden” och hela fair-tradebekrymret är inget vi stuckit under stolen med utan ser det tvärtom som viktigt att informera så att folk inte tror att det går att köpa bort ett samvete på det sättet och att utsugning av tredje världen blivit löst i alla Fair Trade-fabriker.

 • fredrik

  Jag tror säkert att ni är bättre än andra. Men om man har högre svansföring måste man också acceptera att man kritiseras för den här typen av inkonsekvens.

  1. Ni anser (med rätta) att organisationsfriheten är central för en ”rättvis” produktion.
  2. Det finns ingen sådan frihet i Kina.
  3. Produkter som tillverkas i Kina kan därför inte leva upp till kriterierna.

  Men som sagt, det är bra att ni erbjuder bättre alternativ. Även om de inte är bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: