Offensiva tidningsförsäljare?

Sitter och tittar i listan över tidningar som fått presstöd 2008 och kan inte låta bli att förundras över vissa saker. För att få presstöd måste tidningen ha minst 2000 prenumeranter (regler). I listan finns det gamla entristbladet Offensiv som ges ut av Rättvisepartiet Socialisterna. Offensivarna fick i riksdagsvalet 2006 exakt 1097 röster. Dom måste vara ena jävlar på att kränga tidningar om varje väljare har minst två prenumerationer (enligt Wikipedia är upplagan ca 3000 exemplar). Eller så måste varje medlem prenumerera på tio exemplar i veckan?

Annonser

9 responses to “Offensiva tidningsförsäljare?

 • rsgoteborg

  Anledningen till att det trycks många fler tidningar än antalet röstar är just den du skrev i rubriken; Offensiva tidningsförsäljare.
  Att vara ute och sälja tidningen (sprida politiken) är en viktig politisk uppgift.

 • fredrik

  Fast reglerna för presstöd säger att man ska ha minst 2000 prenumeranter. Då spelar det ingen roll hur många tidningar man kränger i Farsta Centrum (eller vad nu motsvarigheten är i Göteborg).

 • Palma

  Tänk att ”det gamla entristbladet Offensiv” kan skapa sånna konvultioner!
  Och nedlåtande rent ut sagt föraktfulla kommentarer från vissa personer. Vad är problemet känner du dig kränkt på något sätt, eller har dom varit dumma mot dig? //Palma

 • fredrik

  Konvultioner? Jag tycker att det är en ganska rimlig frågeställning hur ett parti kan ha dubbelt så många prenumeranter som väljare i allmänna val. Och ”gamla entristbladet” är väl en historiskt korrekt beskrivning?

 • Palma

  Man kan haka upp sig på olika saker här i livet, eftersom du antyder/tror/vet att dom fuskar får du väll anmäla dom till presstödsnämnden eller vad det nu heter! Det jag tycker är lite tråkigt är den nedlåtande tonen, har dom varit dumma mot dig?//Palma

 • fredrik

  Vad är det som är en nedlåtande ton?

  Jag har inte heller antytt att det är fusk. Man kan t ex tänka sig att varje medlem prenumererar på tio ex vardera (eller betalar prenumerationer åt andra). Eller att de faktiskt är ena jävlar på att kränga prenumerationer.

  Det man kan vara intresserad av är att det här inlägget har blivit så populärt ett halvår efter jag skrev det?

 • Palma

  Nja populärt!
  Hittade det av en tillfällighet och tyckte jag kännde igen stilen på nåt sätt. Misstänkliggörande o svepande formuleringar som man inte ens törs stå för.
  Är själv inte medlem i någon politisk organisation bara facket, men har klara vänstersympatier och har alltid haft svårt att hålla käft när jag tycker nån raljerar och gör sig lustig över dom som jag känner sympati för///Palma

 • fredrik

  Inlägget har faktiskt blivit populärt de senaste dagarna (bloggar har statistikprogram).

  Nej, jag gillar inte RS/Offensiv. Det är en åsikt jag knappast är ensam om bland de som placerar sig till vänster.

  Men vad är det för ”misstänkliggörande o svepande formuleringar” du menar jag gjort mig skyldig till? Jag tycker att det är en fullständigt rimlig fråga när proportionerna prenumerationer/väljare ser ut som den gör. Finns det en rimlig anledning (dvs rimligare än rsgoteborgs förklaring) är det ju bara att presentera den.

 • Lina

  Rättvisepartiet Socialisterna har åtta kommunala mandat i tre kommuner, men det är på sina arbetsplatser, skolor, universitet, gator och torg som kampen förs.

  Precis som att det är långt fler som röstar på RS i kommunvalen än i riksdagsvalet så är det långt fler som prenumererar på den socialistiska veckotidningen Offensiv.

  Förklaringen till fler prenumeranter än väljare är framförallt att RS är ett revolutionärt parti, och inte ett reformistiskt parti som bryr sig mer om röster än att använda dessa som ett vapen i gräsrotskampen. Ytterligare en förklaring är givetvis sympatin från traditionella S- eller V-väljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: