Edwards kommer saknas i amerikansk politik

Det är något speciellt med den politiska kulturen i USA. Medan man i Europa som regel tycker att politikers sexuella preferenser är dennes privatsak, är vänsterprasslande politiker löpsedelsnyheter på andra sidan Atlanten. Det senaste offret till rakning är den tidigare presidentkandidaten John Edwards som erkänt att han haft en affär. Det hela försvåras av att hans fru samtidigt behandlats för cancer. Förmodligen har den här situationen lett till att Edwards är förbrukad som politiker i mer framträdande position. Och det är synd. Demokraten Edwards kampanj var förmodligen den radikalaste som en toppkandidat genomfört på flera decennier. I sann amerikansk populistisk anda drev han en politisk agenda som fokuserade på att utjämna klassklyftorna och fattigdomsbekämpning. På många sätt kan man nästan kalla hans agenda för socialdemokratisk (även om det snarare är trettiotalsdemokraterna Franklin D Roosevelt och Huey Long som är hans förebilder). Hans ledarskap hade behövt när det gäller att tvinga den förmodade presidenten Barack Obama att ta sig an kampen mot ojämlikheten.

Läs mer i DN och SvD.

Annonser

2 responses to “Edwards kommer saknas i amerikansk politik

  • Ozon

    Nej, han kommer inte att saknas. Och det är inte han som är det relevanta utan medias ovilja att rapportera om hans svineri. Älskarinnan fick ett barn och Edwards erkänner inte att det är hans utan en av hans medarbetare tog på sig det… Alla republikaner som gör övertramp löper gatlopp i pressen men deras egna i politiken skyddas.

  • fredrik

    Nu blev det ju ganska uppmärksammat. Men eftersom han i och med att han inte längre är en kandidat (och inte innehar något politiskt ämbete) är det ju faktiskt ganska ointressant. Att republikaner (med ämbeten) som vänstrar får löpa gatlopp har givetvis att göra med att de gått till val på sin privata moralism. Myten om ”liberal media” i USA är sjukt överdriven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: