Hamiltons sista sång?

SvD:s webb-TV kan man höra Jan Guillou berätta om sin nya roman, Men inte om det gäller din dotter. Det är tydligen Carl Hamiltons slutliga avskedsföreställning. Men det kanske man inte ska ta så hårt på. Hamilton är agentthrillerns motsvarighet till Rolling Stones. Ständigt ute på avskedsturné. Tidigare har han sagt hejdå i den egentliga seriens sista bok, En medborgare höjd över varje misstanke, i kortromanen Hamlon och i romanen Madam Terror. Men Guillou säger samtidigt att det är hans sista thriller överhuvudtaget. Var ska han ta vägen nu? Är det fler historiska romaner som väntar eller blir det bara krönikor i Aftonbladet i fortsättningen? Förhoppningsvis har han så mycket självinsikt (- Yeah, right!) att han inte får för sig att bli ”riktig” författare på gamla dagar. Kanske får vi se ett total genrebyte? Redan 1990 kom han ut med en Science Fictionroman för barn/ungdomar, Gudarnas berg. Dessa FRA-tider öppnar ju upp för en sådan riktning.

Hur som helst är det ”kriget mot terrorismen” och Saudiarabiens roll som terrorfinansiär som ska blottläggas i den nya boken. Det är ett alldeles utmärkt ämnesval. Om ”kriget mot terrorism” hade haft någon logik skulle det snarare ha varit Saudiarabien som bombades tillbaka till medeltiden (steget är inte så långt) än Irak. Det verkar som om Hamilton dessutom kommer att slå ihop sina militära påsar med Guillous nygamla karaktär Pierre Tanguy, tjockisen från Ondskan som återföddes som pensionerad främlingslegionär i Tjuvarnas marknad och Fienden inom oss. Guillous alterego Erik Ponti återvänder givetvis också.

Jag vet att man kan vara lite fisförnämt finkulturell och säga att Guillou har ett platt språk och att hans karaktärer är endimensionella. För så är det. Men han vill alltid säga något angeläget om vårat samhälle. Och det ska gudarna veta att inte alla författare vill. Dessutom har hans romaner följt mig sedan tidiga tonår och jag kommer alltid att slänga mig över dom när de kommer ut. På ett eller annat sätt dyker det nog upp en recension när jag läst den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: