Brunnsvik hugger av rötterna och hoppas att trädet ska stå kvar

I LO-tidningen kan man läsa om Brunnsviks folkhögskola och den kamp för överlevnad som nu pågår där. Som gammal brunnsvikare är det med sorg i hjärtat som jag betraktar arbetarrörelsens nedmontering av de arenor man trots allt har för politiska möten och tankar. Det fantastiska biblioteket – Bokstugan – har i princip blivit av med alla anslag. Sakta men säkert kapar man bort förutsättningarna för Brunnsviks framtid.

”En lärare på skolan visar en teckning av Robert Nyberg för att beskriva vad han anser håller på att hända: En man med motorsåg står framför ett träd och ställer sig frågan hur han ska ta av trädet utan att det syns. Svaret är: Ta bort rötterna.”

Tänk om man istället hade vågat tänka offensivt. Tidigare har jag skrivit i LO-tidningen om Rickard Sandlers idéer om en arbetarhögskola,ochuttryckförhoppningar om vad en sådan tanke skulle kunna innebära för svensk arbetarrörelse och Brunnsvik.

”Tänk om arbetarrörelsen istället för att gnälla på att borgerliga politiker för en borgerlig politik startade en ettårig internatkurs på Brunnsvik som syftar till att vara något mer än en folkhögskolekurs. En kvalificerad helårskurs med ekonomisk historia, politisk teori, politisk ekonomi och sociologi. Allt med arbetarrörelsens grundläggande värderingar som bas.

Och att sedan komplettera den med en sommarkurs – ett arbetarrörelsens sommaruniversitet. Detta skulle kunna vara den vitamininjektion som arbetarrörelsen så väl behöver. En institution av interna och kärleksfulla kritiker som ser problemen och föreslår vägar ut ur dem, vidare mot ett annat samhälle.”

Annonser

10 responses to “Brunnsvik hugger av rötterna och hoppas att trädet ska stå kvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: