Akademisk raggning

Aftonbladets kultursida kan man läsa en recension av umesociologen Hans Anderssons avhandling, Spelets regler.

”Hans Andersson resonerar just om kvinnornas makt när han under en tid bedriver fältstudier genom deltagande observation på Umeås krogar. Han ser kvinnor locka till sig män med blickar eller utmanande dans, han ser män gå fram till dem och bli avvisade, han ser männen återkomma och bli avvisade igen. Ibland händer det. Ett par går hem tillsammans. De har lyckats navigera igenom hela ritualen.”

Han har verkligen gjort deltagande studier i krograggning? Praktiskt att kunna rationalisera även att man får nobben på akademisk prosa, och ständigt ha en ursäkt för att man glider in sent på seminariet. ”Ledsen, men var tvungen att vara ute på fältet igår igen.” Man skulle vara doktorand i sociologi.

Men det finns en intressant diskussion om maktkamp mellan könen. I artikeln kan man läsa följande citat:

”Kvinnorna verkar – hos både Strauss och Andersson – vara de som bestämmer spelets regler. Tyvärr är denna makt mycket kortlivad och upphör så fort paret har sex.”

Man kan väl ifrågasätta om det är kvinnorna som ”bestämmer spelets regler”. Sociologi vore inte sociologi om man bara kunde reducera sociala beteenden till personlig positionering. Men det hela känns lite sorgligt och det är inte utan att man citerar Strindberg, ”Det är synd om människorna.” Jag kommer också att tänka på vad en annan sociolog skrev i ett helt annat sammanhang, ”Man vill vara en av de som bestämmer, men mest av allt vill man som sagt hångla med någon.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: