Det vänsterfilosofiska universitetet

Kamraterna kring tidskriften Fronesis är tydligen på väg ut med ett nytt nummer. Nummer 28 har Marx ekonomikritik som tema och som vanligt kan man konstatera att man inte backar för de stora frågorna eller det svårtillgängliga. Via länken kan man bland annat läsa redaktionens inledning och den katolska serien om Karl Marx där man har hämtat omslagsbilden. I senaste numret av Arena kallar Per Wirtén Fronesis för ett ”modernt vänsterfilosofiskt universitet”. Och det är inte utan att man håller med, även om min närläsning av tidskriften framför allt skett när jag fått förtroendet att översätta texter.

Alan Freeman som medverkar i numret med en artikel med titeln ”Jämnviktsmarxismens psykopatologi” (det är trots allt Fronesis) kommer att delta i ett av Fronesis arrangerat seminarium på European Social Forum om betydelsen av Marx’ Kapitalet idag (för mer info om Fronesis seminar läs här).

Fronesis är aldrig lätt, men det är viktigt.

Annonser

2 responses to “Det vänsterfilosofiska universitetet

  • Katarina Wallin

    Kan någon säga om Fronesis är lämplig för en sociologistuderande 25-åring som läser sin första termin. Han är intelligent men ej superintellektuell.. Eller finns någon annan, lite enklare tidskrift, orienterad mot samhällsfrågor/sociologi

    Tacksam för svar till ovanstående mailadress.

  • fredrik

    Katarina,

    Fronesis är absolut läsvärd. Och idealiskt ska man kunna läsa den oavsett hur många högskolepoäng man har. Men samtidigt ska man vara medveten om att det är en väldigt teoretisk tidskrift, dessutom med en uttalade hemvist till vänster (det kan ju vara viktigt att veta innan man väljer att prenumerera på en tidskrift). Men även om den kan vara lite svårforcerad så vill jag ändå rekommendera den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: