Obamas vicepresidentkandidat

På lördagsmorgonen meddelar media att Barack Obama har valt Joe Biden till sin vicepresidentkandidat. Joe Biden är senator för den lilla östkustdeltaten Delaware, vilket innebär att han inte har valts för att leverera vissa delstater eller landsändar. Den sextiofemårige Biden är en Washingtonveteran som är inne på sin sjätte period i senaten (valdes första gången 1972) och är ordförande i senatens utrikesutskott, tidigare har han också varit ordförande i justitieutskottet.

Han har själv kandiderat att bli demokraternas presidentkandidat vid två tillfällen, 1988 och 2008. Vid det tidigare tillfället blev han känd för att ha snott ett tal av den dåvarande ledaren för brittiska Labour, Neil Kinnock (förövrigt ett fantastiskt tal om att vara den första i sin familj som studerade vidare, läs mer här).

Biden anses allmänt vara ”moderate liberal” och är ett namn som förmodligen kommer att tas mot väl av den demokratiska basen och den alltmer inflytelserika bloggosfären. Han har som regel också fått bra betyg av demokratiska ”särintressen” som kvinnoorganisationer, fackföreningar och miljöaktivister (om hans politiska positioner kan ni läsa här). Han kommer också att bidra med tyngd i fält där Obama har problem. Han har utrikespolitisk erfarenhet och lång erfarenhet från Washington. Det senare är visserligen något som går stick i stäv med Obamas (tidigare) image som outsider. Men det hade kunnat vara betydligt sämre. Åsiktsmässigt kommer paret Obama-Biden att vara det mest progressiva ”presidentparet” på många decennier om de vinner valet i november.

CNN var först med nyheten.

Läs mer i Politico, DN, och SvD.

Annonser

One response to “Obamas vicepresidentkandidat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: