Upp med Sulan på topp

Till att börja med, jag var inte på derbyt mellan AIK och Hammarby. Sedan Bajens hemmaderbyn återflyttade till Råttsunda har jag känt att derbyna har förlorat delar av sin tjusning, så från och med den här säsongen har jag valt att se ”bortaderbyna” på TV. Två matcher per år i Solna räcker.

Tidningarna kommer givetvis att fokusera på inkastade fyverkeripjäser från och internbox i Bajenklacken. Inte så konstigt kanske. Tyvärr kommer det inte att berättas om hur det är att ta sig från en derbymatch med tunnelbana. Förmodligen åker journalisterna bil till och från Råttsunda? Så därför kommer vi inte att få läsa historier om hur det går till när tusentals människor ska ner i den enda tunnelbanestationen samtidigt som ”firmor” försöker komma åt varandra och runt kravallpolisens avspärrningar. Men dessa vanliga människors ”vanliga” problem kommer drunkna i sånt som blir bra på bild. Som vanligt.

När det beslutades att Bajen inte skulle få spela hemmaderbyn på Söderstadion efter skandalderbyt mot Djurgården 2006 sades det att Råttsunda var en säkrare arena. Att det inte stämmer vet alla som gått på fotboll där, planstormningar, gallerskakningar, inkastade föremål, internbox i klackarna och mellan supportrar och ordningsvakter/poliser är betydligt vanligare på Råttsunda än på någon annan arena. Och infrastrukturen runt om arenan är som sagt helt undermålig. Runt Söderstadion finns det tre tunnelbanestationer, en större busscentral, en tvärbana. Kort sagt, det är lätt att utrymma området. Så är det inte i Solna.

Det kommer inte heller förekomma någon vettig diskussion om hur man ska hantera undermåliga domare som Martin Hansson. Trots att han var ensam bland 25 000 personer om att se en straff i den situation som han dömde som sådan. Trots att han misslyckades med att hålla koll på klockan och istället blåste spelarna (i båda lagen) på chansen att ta tre poäng genom att blåsa av matchen minst tre minuter för tidigt. Ska vi gissa att han får ++ i betyg i kvällsblaskorna? Som vanligt.

Det kommer att stå alldeles för lite om det som trots allt var kvällens höjdpunkt. Suleyman ”Sulan” Sleyman gjorde i sin 156:e allsvenska match sitt första mål i tävlingssammanhang för Bajen. 156 allsvenska matcher, plus ett ordentligt gäng cup- och internationella matcher. Den enda kvarvarande guldhjälten gjorde sitt första mål. Och vilket mål sedan. Jag väljer att komma ihåg det.

– Upp med Sulan på topp!!!

Läs mer om derbyt i DN och SvD.

Annonser

One response to “Upp med Sulan på topp

  • Ingo

    Detta kommer bli en stor nyhet i kvällsblaskorna. Att det skjuts på allmän plats i göteborg 5 dagar i veckan är inget jämfört med en raket och lite spring

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: