McCains vicepresidentkandidat

Enligt envisa rykten är John McCains vicepresidentkandidat Alaskaguvernören Sarah Palin. Palin är abortmotståndare och livstidsmedlem i vapenlobbyn NRA. Knappast något konstigt för en republikansk politiker. Mer annorlunda är att hon också är en fyrtiofyraårig fembarnsmor som i april födde en son med Downs syndrom. En annan av hennes söner tjänstgör i armén och kommer att sändas till Irak nästa månad.

Även om hon är politiskt otestad – innan hon blev guvernör för två år sedan var hon borgmästare i en stad med drygt femtusen invånare – kan Palin skapa problem för Barack Obama och Demokraterna. Som kvinna i yngre medelåldern kan hon mycket väl locka en del av de ”pumor” som i det Demokratiska primärvalen stödde Hillary Clinton och som betraktar Obama med misstro.

Det här kan bli riktigt intressant att följa. Palin som har varit både sportjournalist och yrkesfiskare, kommit tvåa i skönhetstävlingen Miss Alaska och gillar att jaga, och dessutom visat på självständighet gentemot det Republikanska partiet och särintressen kan mycket väl stärka McCains möjligheter att ta väljarandelar bland den grupp av Demokratiska kärnväljare som Obama har haft svårast att vinna över, vit arbetarklass. Att hon dessutom inte är en insider stärker den tidigare bilden av McCain som en självständig kandidat. Frågan är också hur Joe Biden, en erkänt tuff debattör ska hantera Sarah Palin utan att framstå som en buffel? Det är inte otänkbart att Palin för sympatiröster om Biden går fram för hårt mot den betydligt mer oerfarna motståndaren.

Läs även Politico, DN och SvD.

Uppdaterat: Katrine Kielos har skrivit om Sarah Palin på Newsmill-bloggen.

Annonser

One response to “McCains vicepresidentkandidat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: