Lite mer om Sarah Palins styrkor och svagheter

John McCains val av Alaskaguvernören Sarah Palin som sin vicepresidentkandidat har gett upphov till en ganska omfattande aktivitet i bloggosfären. Jag tycker fortfarande att det finns mycket som tyder på att det kan ha varit ett smart val som mycket väl kan skaka om de amerikanska valrörelsen. Hennes fördelar är som bland annat att hon är starkt konservativ (i mycket högre grad än jag förstod när jag skrev förra inlägget) med de vanliga inslagen av abortmotstånd, vapenkramande och antigayåsikter. Hon har dessutom uttalat sig för att ”intelligent design”/kreationism ska kunna läras ut i skolan. Hon är på många sätt gjuten för att konsolidera den del av den republikanska basen som McCain har haft svårast att nå, den religiösa högern.

Dessutom lär hennes man vara fackföreningsmedlem (möjligen även en aktiv sådan), de har haft vanliga jobb och hon är inte utbildad på ett murgröneklätt elituniversitet på den amerikanska östkusten, utan ett delstatsuniversitet i mellanvästern. I takt med att storstadsliberaler dessutom hånar det faktum att hon varit borgmästare för en småstad med sjutusen invånare och att Alaska har en fjärdedel så många invånare som Chicago är det inte omöjligt att alla de amerikaner som bor i småstäder ingen har hört talats om faktiskt börjar se henne som en av de sina.

Men å andra sidan har hon svagheter. Hon har en ganska svag CV med tanke på att hon är tänkt att vara ett hjärtslag från att vara ”ledare för den fria världen”, framförallt med tanke på att hennes presidentkandidat skulle vara den äldste president som svurits in i USA:s historia. Att en tämligen skröplig sjuttiotvååring ska dö på sin post är inte otänkbart. Men den största svagheten med valet av henne är att hot inte är tillräckligt förhandsgranskad (”vetted”). McCain lär bara ha mött henne vid ett tillfälle någonsin innan hon valdes. Det dröjde inte mer än ett dygn innan amerikanska bloggar var minst tre möjliga skandaler av olika grad på spåren.

Bridge to Nowhere Gate

Det här är den minst allvarliga anklagelsen. Men det är också klarlagt att hon har ljugit. När Palin presenterades som vicepresidentkandidat påstod hon att hon hade sagt nej till federala pengar för att bygga en bro som skulle gå till ingenstans. I ett försök att visa på att hon är mot ”federal spending” säger hon

“I championed reform to end the abuses of earmark spending by Congress. In fact, I told Congress — I told Congress, ‘Thanks, but no thanks,’ on that Bridge to Nowhere. ‘If our state wanted a bridge’, I said, ‘we’d build it ourselves’.”

Problemet är att det inte stämmer. Tvärtom var hon för projektet så länge det fanns på bordet. Hennes motstånd kom efter det att det blev klart att det inte skulle bli någon finansiering. Läs mer på den utmärkta Alaskabloggen Mudflats.

Trooper Gate

En allvarligare anklagelse är att hon som guvernör sparkade chefen för Alaskas myndighet för allmän säkerhet för att han i sin tur vägrade att sparka en delstatspolis som låg i en ganska strulig skilsmässa med Palins syster.Läs mer på MSNBC.

Baby Gate

Den mest osannolika anklagelsen handlar om att hennes yngsta barn som föddes i april egentligen är hennes äldsta dotters barn. Här talar vi dock konspirationsteori och kremlologi på hög nivå. Läs mer på Daily Kos.

För att få ett bättre grepp om den ganska okända Sarah Palin och politiken i Alaska kan jag rekomendera den tidigare nämnda bloggen Mudflats.

Uppdatering: Ytterligare en möjlig skandal har dykt upp. Det verkar som att Sarah Palin har nära band med det konservativa och separatistiska Alaskan Independence Party som vill bryta loss delstaten från USA. Läs mer på Daily Kos.

Uppdatering 2: Sarah Palin meddelar att hennes ogifta sextonåriga dotter är gravid och ska gifta sig med fadern. Intressant med tanke på att mamma är en stark förespråkare för ”avhållsamhet före äktenskap” snarare än preventivmedel. Läs mer i Politico.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: