För en annan fotboll

Jag har tidigare skrivit om fotbollsmagasinet Stopper. Nu har nummer 3 kommit ut. Och det är så nördigt att man inte kan låta bli att skratta för sig själv. Grabbarna som gör fanzinet sätter en ära i att intressera sig för sådant som andra inte bryr sig om. Och om det är något som dom tycker är viktigt så är det fotbollsarenor. Inte nybyggda, moderna monsterarenor. Nej, nej. Här besöker vi Folkungavallen i Nyköping, får oss ett fotoreportage över Färöiska fotbollsarenor till livs och läser en intervju med en kille som skrivit en bok om avbytarbänkar i de engelska gärdsgårdsserierna. Alltså inte dom som sitter på bänken, utan själva bänken! Utöver det får vi dessutom besöka Club Deportivo Palestino som representerar den palestinska invandrargruppen i Chile och läsa om när Åtvidaberg slog ut regerande mästarna Chelsea ur Cupvinnarcupen 1971. Bland annat.

Stopper kan nog ses som en del i en större reaktion som följt fotbollens uppsving och kommersialisering det senaste decenniet eller så. Tidningen hade givetvis varit omöjlig om det inte vore för det massiva intresset som finns kring fotbollen. Det är svårt att tänka sig en sådan här tidskrift för tjugo år sedan. Men samtidigt finns det en kritik av den moderna fotbollen med superklubbar och storföretag som försöker ta andelar från den gamla fotbollen med ståplats och samhörighetskänsla. Det är väl den kritiken som gör att Stopper väljer att i så stor utsträckning resa utanför allfartsvägarna. Och som sagt, det är nördigt. Men samtidigt väldigt befriande.

Skrivandet är fortfarande lite yxigt. Men med vackra bilder, tjockt papper och mycket kärlek kan man ha överseende med det. Dessutom är det här numret nedsatt från 50 kr till en tjuga så det finns verkligen ingen anledning att inte köpa det.

Annonser

One response to “För en annan fotboll

 • Jonas, Stopper

  Hej, Fredrik!
  Vill tacka dig för att du uppmärksammar vårt lilla fanzine Stopper. Det var en spännande recension att läsa även om jag känner mig lite missförstådd. Vi skriver om vanliga människor, supportrar, eldsjälar, bingodamer och gräsrotsfotboll för att vi älskar det och inte för att vi kämpar mot den moderna fotbollen även om det är lätt att göra den tolkningen.

  Fanzine sätter tyvärr en stämpel på en, men i vårt fall så betyder det bara att jag och min bror helt arbetar utan ersättning för detta lilla hjärteprojekt som handlar mer om kärleken till fotbollen än kärleken till pengarna. De skribenter som deltagit i Stopper och föregångaren Halvtid har varit publicerade i många olika magasin och dagstidningar.

  Tack för en intressant recension och ha det så gott

  Jonas, Stopper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: