Sydafrikansk satirteckning rör upp känslor

Den populära sydafrikanska satirtecknaren Zapiro har hamnat rejält i hetluften efter att Sunday Times publicerade en teckning där ledarna för ANC:s ungdomsförbund, sydafrikanska kommunistpartiet, fackförbundet COSATU och ANC:s generalsekreterare håller fast fru Justitia medan ANC-ledaren Jacob Zuma knäpper upp sina byxor. Bilden är inte särskilt svårtolkad, innebörden är att Zuma (som tidigare har anklagats för våldtäkt) med hjälp av sina supportrar försöker våldta rättvisan genom att hävda att han ska bli Sydafrikas nästa president oavsett hur det går i den pågående korruptionsrättegången mot honom. Personligen tycker jag att teckningen är ganska osmaklig och långt under den standard som Zapiro vanligen har.

Men den visar också med all tydlighet på de spänningar som idag finns inom det sydafrikanska samhället. Zuma har blivit en symbol för konflikten inom ANC mellan Mbekis marknadsliberala politik och gräsrötternas och samarbetsparternas krav på en tydligare vänsterpolitik. Om Jacob Zuma är rätt person för att uppnå denna vänsterförskjutning är väl oklart. Men det är uppenbart att attacker mot honom ses som den sydafrikanska bourgeoisiens försök att förhindra en sådan samhällsförändring.

Läs mer om affären i Mail & Guardian (det finns fler artiklar).

Annonser

3 responses to “Sydafrikansk satirteckning rör upp känslor

  • Oscar Peterson

    Det går utför för Sydafrika. Landet har varit i en nedåtgående spiral mycket länge. 1 miljon vita lämnar landet bara i år. Kompetens försvinner, laglöshet breder ut sig. Vi ser i Sydafrika samma utveckling som i de flesta Afrikanska länderna. Det är bara en tidsfråga innan stamkrigen bryter ut och röste i väst börjar höjas om en återkolonisering med FN som högste ledare.

  • fredrik

    Det är knappast stamkrig som hotar Sydafrika. Även om det ständigt finns rasistiska/etniska undertoner handlar samhällskonflikten i grunden om misslyckandet med att förbättra de ekonomiska förutsättningarna för majoriteten av befolkningen. En ekonomisk omfördelning är nödvändig, och på grund av landets historia innebär det en omfördelning från vita sydafrikaner till svarta sydafrikaner. Tyvärr har ANC hittills valt att koncentrera sig på att skapa en svart överklass istället för att lyfta upp de fattigaste ur misären. Frågan är hur man gör för att inkludera även vita (och färgade) sydafrikaner i ett sådant samhällsprojekt.

  • Mbeki avgår « Tankar från roten

    […] har tidigare skrivit om frågan här och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: