Thabo Mbeki avsätts?

Det är inte bara Gordon Brown som sitter löst på taburetten. I Sydafrika börjar det nu ryktas om att president Thabo Mbeki kommer att avsättas som statschef. Mbekis position har kraftigt försvagats sedan han i december förra året förlorade partiledarposten i ANC till den tidigare vice presidenten Jacob Zuma. Och det har inte blivit bättre efter att det kommit fram att Mbeki försökt påverka det nu nedlagda åtalet mot Zuma. I helgen kommer ANC:s partistyrelse att sammanträda för att diskutera Mbekis framtid. Om han avsätts kommer han förmodligen att tillfälligt ersättas av underhusets talman, Baleka Mbete.

På sikt handlar det givetvis om att bereda väg för Zumas tillträde på posten som landets president. Det har länge funnits ett missnöje inom ANC och deras allierade i fackföreningsrörelsen och kommunistpartiet med den politiska riktning som Sydafrika tagit under Mbeki. Och Zuma valdes på ett mandat att vrida politiken åt vänster. Frågan är bara om den skandalomsusade Zuma är rätt person för att göra något åt de stora klassklyftorna i landet?

Läs mer i Guardian, Business Day, News24 och Mail & Guardian.

Annonser

2 responses to “Thabo Mbeki avsätts?

  • Anders Eriksson

    Newsweek hade en läsvärd artikel om Zuma förra veckan. Det viktigaste, tror jag, artikeln lyfter är hur han försöker överbrygga rasmotsättningar och istället lyfta fram klass. Är han rätt man för Sydafrika? Ingen aning, men det är intressant med en mer nyanserad bild av honom än den man får generellt.

  • fredrik

    Den artikeln ska jag kolla upp. Klass/ras-problematiken i Sydafrika är svår att tackla eftersom det i stor utsträckning är samma sak. Det är ju också lätt att skrämmas av den revolutionära retoriken som den sydafrikanska vänstern använder. Har man favoritsånger som ”Var är mitt maskingevär” (på zulu) så kan det vara svårt att överbrygga de klyftor som finns mellan olika befolkningsgrupper.

    Sen har han ju uppenbart en del åsikter om kvinnor och homosexuella som inte är så progressiva. Men man kan ju beskriva honom som en ekonomisk populist (som – i olika grad – John Edwards eller Hugo Chavez). Frågan är om han kan leva upp till de förväntningar som finns på honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: