Nyliberalismen är död

För oss som följer amerikansk politik är det uppenbart att de senaste åren har inneburit en förskjutning till vänster. Något som accelererats av den finansiella krisen. I det jättelika hjälppaket som nu sätts samman för att rädda ekonomin vill nu Demokraterna i kongressen inkludera hjälp till privatpersoner som riskerar att förlora sina hem och sätta ett tak på ersättningen till de företagsledare vars företag räddas av paketet.

Det är uppenbart att den nyliberala eran nu är över. Oavsett vem som vinner valet i höst kommer vi att ha en situation där staten förväntas ta ett större avsvar för ekonomin. President George W Bush säger så här:

”Look, I’m sure there are some of my friends saying, ‘I thought this guy was a market guy — what happened to him?’ Well, my first instinct wasn’t to, you know, lay out a huge government plan. My first instinct was to let the market work, until I realized, being briefed by the experts of how significant this problem became. And so, I decided to act and act boldly.

It turns out that there’s a lot of interlinks through the financial system. The system had grown to a point where a lot of people were dependent upon each other and a collapse of one part of the system wouldn’t just affect a part of the financial markets, it would affect … capacity to borrow money, to buy a house or to finance a college loan. It’d affect the ability of a small business to get credit. In other words, the systemic risk was significant and it required a significant response. And Congress understands that and we’ll work to get things done as quickly as possible.”

Men oavsett hur mycket Bush nu än agerar så är det tydligt att den finansiella krisen är något som har skett under hans regim. Det är en oansvarig högerpolitik som har resulterat i den aktuella situationen. Något som rimligen också kommer att stärka demokraterna inför valet. Samtidigt som det förskjuter det möjligas fält åt vänster. Obama kan mycket väl bli en Franklin D Roosvelt för 2000-talet. En ”ny giv” ligger i händelsernas riktning.

Läs mer i Politico.

Annonser

2 responses to “Nyliberalismen är död

  • Bengt Silfverstrand

    Är den verkligen det? Har du frågat Göran Johnsson och Lars-Olof Pettersson?

    Se vidare:
    http://www.s-info.se/silfverstrand

  • fredrik

    Jag är övertygad om att vi nu är i en brytningstid. Det innebär inte att framtiden bara kan bli bättre. För att citera Rosa Luxemburg så står valet mellan socialism och barbari, eller åtminstone socialdemokrati och depression. Det kommer givetvis att finnas eftersläpningar i förståelsen om detta skifte. Det finns säkert en och annan som fortfarande tror att feodalism var ett bra samhällssystem. Det betyder inte att feodalismen kommer att återkomma. Som materialist tror jag att det är den materiella basen som är förutsättning för den ideologiska överbyggnaden. Den basen håller nu på att falla samman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: