Är kamrat Motlanthe en Harry Perkins?

En av mina favoritfilmer är den brittiska TV-filmen A Very British Coup som är baserad på en roman med samma namn. I korthet handlar den om vad som händer när britterna med överväldigande majoritet väljer en Labourregering som domineras av partivänstern. Något som under det tidiga 1980-talet inte var ett osannolikt scenario. Till premiärminister väljs Harry Perkins, ”tredje generations metallarbetare och socialist” som sätter igång att avrusta landets kärnvapenarsenal, kicka ut de amerikanska militärbaserna och skapa riktiga jobb åt de arbetslösa. Allt detta samtidigt som han slänger ur sig oneliners om att han inte alls vill avskaffa första klass på tågen (en fråga från en journalist), han vill avskaffa andra klass eftersom han tycker att alla människor är första klass. Allt detta får givetvis inte fortsätta. Reaktionära krafter i samarbete med CIA och medlöpare inom Labour gör sitt bästa för att avsätta regeringen i en kupp som är väldigt brittisk.

Jag tänker på Harry Perkins medan jag letar efter mer information om Sydafrikas nya president Kgalema Motlanthe. Kamrat Mkhuluwa som han kallas inom rörelsen personifierar på pappret det moderna Sydafrikas kamp och framväxt. Uppväxt i ett arbetarklasshem i Alexandra utanför Johannesburg anslöt han sig först till Steven Bikos ”svart medvetande”-rörelse, för att sedan hamna i ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe och ett drygt decennium som politisk fånge på fängelseön Robben Island. När han släpptes knöts han till det inflytelserika gruvarbetarförbundet (NUM) som studieombudsman och sedan generalsekreterare. Inom ANC har han varit generalsekreterare och sedan i vintras vice partiledare och idag president. Det kan tänkas att jag är naivt svag för politiker som faktiskt beskrivs i termer som ”vänsterintellektuell” och ”socialist”. Min jakt på bevis för dessa beteckningar fortsätter. I ANC:s teoretiska tidskrift Umrabulo hittar jag två artiklar av honom som jag gärna skulle vilja läsa, men vars länkar tyvärr inte fungerar: The people shall share in the country’s wealth! och Creative acts of social solidarity: Social movements and the democratic state. Men jag har mejlat redaktionen och förhoppningsvis kan jag få dem i e-posten.

Sydafrikanska kommunistpartiet (SACP) skriver i ett gratulationsmeddelande så här om Motlanthe:

”As a respected and well-grounded cadre of our movement we are confident that you will heed our own movement’s clarion call over the decade, that ours was never a revolution to replace one elite by another, but that it is about ensuring that indeed the people shall govern and that the wealth our country shall be shared by all.”

Och jag sitter och letar på internet mitt i natten och hoppas att Mkhuluwa är en sydafrikansk Harry Perkins. Fast utan kuppen så klart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: