Högerutbrytning ur ANC?

I Mail & Guardian kan man läsa att det finns långt gångna planer på att bilda ett nytt parti i Sydafrika. Det nya partiet skulle vara en utbrytning ur ANC centrerad kring supportrar till den sparkade presidenten Thabo Mbeki. Ett sådant parti skulle tveklöst ligga till höger om det egentliga ANC som tagit en vänstersväng i och med Jacob Zumas ledarskap och Kgalema Motlanthes presidentskap. Enligt artikeln är det dock inte tänkt att Thabo Mebeki själv ska ha någon framträdande roll i partiet.

ANC har alltid varit en väldigt heterogen rörelse. Stamkonservativa har samsats med såväl socialister som liberaler, fackföreningsaktiva med affärsmän och statsbyråkrater. Det gemensamma målet var under många år att skapa en enad röst för Sydafrikas svarta och bekämpa apartheid. När demokratin infördes blev rörelsen ett statsbärande parti. Men frågan är om modellen inte har nått vägs ände. Det är kanske dags att väljarna i Sydafrika får välja mellan dessa inriktningar i direkta val istället för att ANC får tvåtredjedelar av rösterna för att sedan kämpa inbördes om inriktningen?

Namnförslag på det nya partiet lär vara African National Congress of South Africa eller United Democratic Front. Det senare namnet är en hänvisning till den samlingsorganisation som ledde mycket av motståndet mot apartheid i Sydafrika.

Annonser

4 responses to “Högerutbrytning ur ANC?

 • Anders Nilsson

  Utan att var på något sätt expert på SydAfrika, så är ju ditt resonemang riktigt sett ur demokratiskt perspektiv. Låt de politiska alternativen vara valbara i öppna val. Skulle ett uttalat kommunistiskt ANC under Zuma och ett mera liberalt under MBeki-falangen göra dessa alternativ tydliga. Och var i så fall formeras ett socialdemokratiskt alternativ?

  Sedan så är det ju det där med unga demokratier, nyligen frigjorda från kolonialt styre, apartheid var ju ett sorts inre kolonialism över majoriteten. Erfarenheterna från Spanien och Portugal visar ju hur länge diktaturens strukturer överlever frigörelsen. Och likafullt är jag optimistisk om Sydafrikas framtid.

 • fredrik

  Zumas ANC skulle knappast vara ett kommunistiskt parti. Däremot är ju SACP i det närmaste en sidoorganisation till ANC.

  I den utsträckningen man kan tala om partiideologi skulle jag snarare se det som ett arbetarklassbaserat vänsterpopulistiskt parti kontra ett mer medelklassbaserat teknokratiskt parti, båda med ganska stark fokus kring ledargestalten. Den socialdemokratiska garanten finns förmodligen i fackföreningsrörelsen COSATU. Dessutom känns den nya presidenten intressant även om jag inte riktigt att fokuserat honom än.

  Men pratet om det nya partiet kan ju vara vapenskrammel för att förstärka sin position inom ett enda ANC.

 • Anders Nilsson

  Tack för infon, som sagt man är ingen expert på Sydafrika. 🙂

 • fredrik

  Ingen orsak. Själv har jag ett punktvis uppblossande intresse för Sydafrika.

  Och någon gång ska jag försöka skriva ett inlägg om hur trepartsalliansen (ANC-COSATU-SACP) hänger ihop med varandra och med både det fredliga och militära motståndet mot apartheid. Men det kan dröja. Och då kanske vi som sagt har ytterligare ett parti att ta hänsyn till?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: