EU-listan och ny partisekreterare

Pravda kan idag bekräfta att Marita Ulvskog kommer att kandidera till Europaparlamentet nästa år. Med tanke på att hon är partisekreterare och ett känt namn kan vi nog utgå från att hon blir förstanamn på listan som fastställs senare i höst. Redan idag presenterar Aftonbladet vad de påstår är toppen på listan:

 1. Marita Ulvskog, partisekreterare och tidigare statsråd. Riksdagsledamot för Dalarna och boende i Solna (Lenet).
 2. Olle Ludvigsson, ordförande för IF Metall på Volvo. Boende i Göteborg.
 3. Åsa Westlund, EU-parlamentariker och tidigare ordförande för s-studenter. Boende i Haninge (Lenet).

Det ska bli intressant att se hur de hanterar de övriga parlamentarikerna. Idag har (s) fem parlamentariker och med tanke på opinionsläget är väl ett sjätte inom räckhåll. Åtminstone en av de nuvarande parlamentarikerna, Jan Andersson kommer inte att kandidera igen. Vi kan nog utgå från att Göran Färm (Östergötland) tar den fjärde platsen och att Inger Segelström (Stockholm) tar den femte om hon ställer upp. Annars blir det väl Hillevi Larsson, riksdagsledamot från Skåne som tar den platsen. Anna Hedh som kryssades in från 31:a plats lär få det svårt att hamna på valbar plats, men borde hamna på topp tio. Det man kan konstatera är att ingen av toppkandidaterna verkar komma från Norrland (om man inte räknar Ulvskog som Norrlandskandidat). Samtidigt har ingen riktigt tung kandidat från landets övre halva lanserats på allvar. Det behövs nog någon i stil med Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht för att kunna knapa åt sig en av de valbara platserna.

En ännu intressantare fråga är vem som ska ta över som partisekreterare. Vice partisekreterare Håkan Juholt får väl antas vara en lågoddsare. Fast jag skulle nog lägga en slant på att det blir Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson, ABF:s förbundsordförande, politisk sekreterare på IF Metall och tidigare förbundsordförande för SSU. Det var å andra sidan mitt tips redan när Marita Ulvskog valdes till partisekreterare 2004.

Annonser

6 responses to “EU-listan och ny partisekreterare

 • Daniel J

  Peter Hultqvist lanseras på Aftonbladet. Jag tycker att det vore ett utmärkt val – han eller Morgan Johansson.

 • fredrik

  Ja, det är tänkbara namn. Men det kommer vara mycket namn som flyger runt. Expressen spekulerar i Niklas Nordström. I slutändan kommer det vara någon man inte tänkt på iallafall. Göran Johansson blir ju ledig (OK, den kanske inte är så trolig). Frågan om det blir någon som väljs för att balansera Mona Sahlin eller någon som ses som en nära allierad till henne?

  Det är intressant att partisekreterare aldrig har valts direkt på kongressen. De utses alltid för att sedan konfirmeras i efterhand.

 • Bloggkoll om Marita Ulvskog | Arvidfalk.se

  […] inte alls spekulationer om att han skulle efterträda som partisekreterare.  Fredrik Janssons tankar från roten utgår från att Ulvskog blir förstanamn på listan, en kandidatur som gruppledare alltså. […]

 • Anders Nilsson

  Jag är inte överlycklig för Marita, jag tycker hon är en alltför svag politiker och hennes agitation omfattar alltför många grodor. Ett slagkraftigt namn som Birgitta Dahl, en kraftfull politiker, gärna EU-kritisk, en som kan utmana behöver vi i Bruxelle. Och Thorwaldsson tror jag är en perfekt partisekreterare. Bred organisationserfarenhet och lite av outsider utan en massa bindningar. Om man nu får önska sig förståss.

 • fredrik

  Birgitta Dahl skulle absolut vara något av ett drömnamn att toppa EU-listan. Fast det borde isåfall ha skett redan förra, eller förrförra valet. Nu har hon nog pensionerat sig såpass mycket från politiken att hon inte vill häcka ner i Bryssel. Pagrotsky hade också varit ett intressant och ”folkkärt” namn.

  Kålle tror jag är ett namn som ”alla” skulle kunna acceptera som PS utan alltför mycket knot. Och om man ska vara ärlig knotades det en hel del kring både Ulvskog och Stjärnkvist (för att nämna de senaste PS).

 • Anna Hedh på valbar plats « Tankar från roten

  […] Den socialdemokratiska partistyrelsen har lagt sitt listförslag till EU-valet 2009. Det blev som jag trodde på de fyra översta platserna: Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson, Åsa Westlund och Göran Färm. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: