Rött, grönt och Keynes

Angående socialdemokraternas och miljöpartiets planer på att bilda en koalitionsregering så tycker jag att det är lite märkligt att planera för en koalitionsregering som i dagsläget ser ut att bli en minoritetsregering. För att skapa ett tydligt regeringsalternativ så bör även vänsterpartiet vara en del av underlaget. Dessutom tycker jag att Mona Sahlins argumentation mot ett vänsterpartistiskt deltagande är lite märkligt. Anledningen till att vänsterpartiet inte kan delta i en regering ska vara att man inte kan acceptera bugettak och överskottsmål. Men när dessa tidigare har kritiserats – även inifrån socialdemokratin – har svaret varit att man fört någon slags nykeynesiansk politik och att det har handlat om att spara i ladorna under goda tider för att kunna satsa i sämre tider. Nu befinner vi oss i ett ekonomiskt läge som jämförs med den stora depressionen på 1920- och 30-talen. Borde det inte vara nu man åtminstone justerar takhöjd och målstorleken för att kunna finansiera den gröna omställning av infrastrukturen som såväl behövs?

Annonser

3 responses to “Rött, grönt och Keynes

 • Anders Nilsson

  När man upptäcker den underliggande strukturkrisen lär nog pengarna rulla. Men i vilken riktning är vanskligare att spå om. Sen lär ju mycket vatten rinna under broarna innan en ny regering tar plats. Säkert är dock att V har mycket att bevisa. Och framförallt bli enioga inom sitt eget parti. För där spretar det när v sitter i kommun och landsting och tar ansvar och står i talarstolen på första maj. Ärligt talta så har jag inte myckeet tro på en v-ledning som så tafatt klänger sig fast vid en planekonomisk våt dröm.

 • fredrik

  Fast den där planekonomiska våta drömmen är ju mest skrämselskott i deras partiinterna debatt. De som man – ivrigt påhejade av borgerliga tyckare – märker med stora röda K:n brukar ju oftare faktiskt förespråka just keynesiansk politik. Samtidigt som det i miljöpartiet är det pintjockt med folk som tycker att vi ska ha nolltillväxt, det om något borde ju vara svårt för (s) att samarbeta med. Här har Sahlin gjort ett ordentligt misstag, tydligen utan att ens ha stöd i VU. Tur att det är två år kvar till valet så hon får chansen att städa upp efter sig.

 • Lars Flemström

  Mona Sahlin har lång politisk erfarenhet, då hon antingen haft en biroll på scen eller suttit på första parkett, och kan göra träffsäkra bedömningar. Ni som tycker att vänsterpariet är så himla bra, precisera vad som är så bra med v, och föreslå att det blir en programpunkt även hos s. En sak som jag tycker att s ska anamma direkt från v, är förslaget att helt slopa sjuklöneansvaret för småföretagare. För många ensamföretagare med 78 mmar arbetsvecka idag kan det göra skillnaden mellan ingen anställd och en anställd.

  Men jag förstår inte denna pessimism. De senaste opinionssiffrorna som jag sett var s bara några tiondels procent från att få egen majoritet i riksdagen, förutsatt att kd åker ut, utan att sd kommer in. Men sedan har ju Broderskap dummat sig på diverse kristna bloggar med att göra ”vänsterkristendomen” till en ny religion, vid sidan av kristendom och islam, som är de nu största religionerna i Sverige. Bättre hjälp kunde kd aldrig fått!

  Men om Broderskap klart tar avstånd från teologiska konstigheter i egen regi, utan proklamerar sig som en socialdemokratisk politisk rörelse för kristna av alla schatteringar, så kanske skadan kan repareras. Hur Gud definierar ordet ”kärlek” är väl ingenting som riksdagen ska besluta om? Låt riksdagen sköta lagstiftningen, och överlåt åt teologerna att avgöra vilka som ska erbudas en religiös vigsel i det egna samfundet!. Bäst vore ju om borgarna själva får reda ut om det ska heta ”äktenskap” eller ”giftermål” – som är den kompromiss som kd kan ställa upp på

  Somliga ”vänstersossar” (inkl Broderskap) verkar ha fått för sig att det är politikerna som röstar på väljarna. Men det är alldeles precis tvärtom! Och uppgiften är väl då att minimera väljarstödet för alliansen och sd? Och med v i opposition till vänster och en bred koalition s + mp, kan alla tre partierna kamma hem fler röster tillsammans än om alla tre räddhågat klamrar sig fast vid varandra.

  Ohly har inte precis visat någon kompromissvilja för att få sitta vid köttgrytorna, och däri har han gjort alldeles rätt, sett utifrån vad som är bäst både för vänsterpartiet och Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: