Dagens citat: Lärdomar från fienden

”Endast en kris – verklig eller inbillad – kan åstadkomma verklig förändring. Vilka åtgärder som vidtas vid en sådan kris beror alltid på vilka idéer som är i omlopp. Detta är enligt min mening vår viktigaste uppgift: att utveckla alternativ till den befintliga politiken, att hålla dem vid liv till den dag det politiskt omöjliga blir det politiskt oundvikliga.”

Milton Friedman, citerad i Naomi Klein, Chockdoktrinen, Ordfront, 2008, s 180.

Annonser

4 responses to “Dagens citat: Lärdomar från fienden

 • Anders Nilsson

  Är det där inte ett citat från Lenins ”Vad bör göras”, om jag inte minns fel så hävdar även Mao detta. Mästarna samlas kring lägerelden.

 • fredrik

  Det vore ju lite intressant om Milton Friedman helt fräckt hade snott ett citat av Lenin. Enligt vad jag förstår använder Friedman det i förordet till en upplaga av ”Capitalism and Freedom”.

 • Anders Nilsson

  När det kommer till kritan så tror jag inte att det skiljer sig så mycket i synen på människa, demokrati och vika medel som helgar målen, mellan de tre herrarna. Men det hade varoit skoj om någon leninolog kunde bekräfta eller avkräfta, för det kan ju vara i Staten och Revolutionen det står skrivet.

 • fredrik

  De tre herrarna delar tveklöst en något jesuitisk syn på världen (ändamålet helgar medlen). Om man trots allt ska säga något till Friedmans försvar (vilket är tveksamt) så har han ju faktiskt inte personligen varit ansvarig för en praktisk iscensättning av sina idéer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: