Vänster om

Jag missade det mesta av s-studenters 10-talskonferens i helgen. Men jag kom iväg på inledningsseminariet i fredags och fick höra Stefan Koch prata på temat Vänster om! Den moderna välfärden, att opinionsbilda offensivt.

Nu är det väl inte så att Koch levererad några uppenbarelser (för mig i alla fall). Snarare var hans budskap i linje med det jag själv skrivit om under rubriken Vänsterreformism. Men det var ändå ett intressant föredrag som var lika självklart som tabu i den nyliberala dagsdebatten.

Han menade att arbetarrörelsen är där den svenska högern och SAF var på 1970-talet. Man är ideologiskt besegrade och det saknas ett självständigt tänkande om hur man ska utveckla samhället. Man är inte länge för något, utan mot de försämringar som borgarna genomför (eller vill genomföra).

Hans förslag till välfärdsagenda var fokuserat kring fyra ledord (låt vara att jag kommer ihåg argumentationen fel):

Civilisation

Välfärd är styrka. Civilisationen ger stabilitet och är en förutsättning för ett framgångsrikt samhälle.

Ekonomi

Staten kan tänka. Statens ekonomi är inte som en privatekonomi. I en lågkonjunktur måste man satsa, inte spara, annars försämrar man ekonomin än mer.

Konkurrens

Välfärd är konkurrensfördel. Vi ska inte konkurrera med försämringar. Istället ska vi konkurrera med trygghet.

Effektivitet

Offentliga tjänster är effektiva och rationella. Utförsäljningar och privatiseringar har inte lett till förbättringar i verksamheten.

Jag vet inte om det där var förståligt. Men alla socialdemokratiska fullmäktigegrupper borde bjuda in Stefan Koch för att diskutera vad en offensiv vänsterpolitik kan vara. Det skulle förmodligen vara en intressant ögonöppnare för många sektorsossar som glömt hur man tänker systemkritiskt och progressivt.

Annonser

2 responses to “Vänster om

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: