Tänk inte kortsiktigt, Västra Götaland

Att Västsverige förlorat över 10 000 arbetstillfällen – framförallt i bilindustrin – i finanskrisens svallvågor är väl allmänt känt vid det här laget. Det är förmodligen ingen vågad gissning att detta kommer få till följd att även andra arbetstillfällen försvinner. Har människor mindre pengar att handla för kommer det också att finnas utrymme för färre anställda i handeln, till exempel. I sådana situationer är det viktigt att den gemensamma sektorn fungerar som en buffert som kan lindra kraften i krocken.

Men idag meddelar ledningen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset att man föreslår en personalminskning på 500-600 anställda. Med förslaget föreslår man även försämringar i verksamheten, bland annat ska 40 vårdplatser för äldre medicinpatienter och psykakuten i Mölndal avvecklas när sjukhuset ska spara 280 miljoner kronor. Ingenstans antyds det att dessa vårdplatser är överflödiga eller att de anställda har för lite att göra, att det råder arbetsbrist.

Istället är det här en budgetfråga och från sjukhusledningens perspektiv blir det en logisk slutsats av att man inte lyckas balansera intäkterna mot utgifterna. Och det här är inget ovanligt perspektiv i den gemensamma sektorn idag. Beställar-utförarmodeller, enheter med budgetavsvar och liknande ”butiklekande” har fragmetiserat helhetssynen. I en situation då regionen genomlider sin kanske största förlust av arbetstillfällen någonsin ska alltså landstinget (Västra Götaland) spä på dom siffrorna. Vilket i sin tur leder till än färre arbetstillfällen i till exempel de riktiga butikerna. Om vi dessutom ser till den gemensamma sektorn som helhet kommer det inte heller att bli någon besparing. De som blir arbetslösa ska istället få ersättning av statsfinansierad a-kassa och/eller kommunala bostads- och socialbidrag.

Vi måste komma ifrån det här kortsiktiga sektortänkandet och försöka se den större bilden. Jag hoppas att Sahlgrenskas styrelse förstår det när de sammanträder om en vecka, och att de vidarebefodrar den insikten till sina kollegor och partikamrater i regionen och kommunerna. I det här fallet är lösningen en skattehöjning eller att underbalansera budgeten några år.

Annonser

One response to “Tänk inte kortsiktigt, Västra Götaland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: