Bäste keynesianen vinner

Det måste vara jobbiga tider att vara nyliberal i. Även om vi har sett försök från en del av de predikanter som haft nyliberalistisk agitation som inkomstkälla som hävdar att finanskrisen har sin grund i att man varit för vek mot bankerna i tidigare kriser och att de därför inte lärt sig att gå under kreativt eller att det är en politisk kris.

Istället har vi hamnat i en situation där frågan är vem som är den bästa keynesianen. Socialdemokraterna har lagt fram förslag på 12 miljarder för att stabilisera ekonomin och hålla uppe sysselsättningen. På söndagen skriver Svenskt Näringslivsbasen Urban Bäckström en debattartikel i DN tillsammans med sin chefsekonom Stefan Fölster där de förväntar sig att arbetslösheten kommer att växa med 100 000 personer om det inte görs omfattande offentliga satsningar.

Vem hade kunnat tro det för bara ett halvår sedan? Idag är plötsligt även de som finansierat de senaste tre decenniernas nyliberala offensiv keynesianer. Fölster är ju förvisso barnbarn till Alva och Gunnar Myrdal så det kanske inte var ett så långt steg för honom trots allt? Men om nu husse i verklighetens kranka sken inser att nyliberalismen inte håller, kommer det innebära att vi nu får se nyliberalerna ställa sig på led och idka kritik och självkritik som delar av 68-vänstern har gjort? Kommer Johan Norberg likt en sentida Göran Skytte ägna årtionden åt att ondgöra sig över nyliberalismens galenskaper för att göra bot för några fundamentalistiska ungdomsår?

Keynes har vunnit på walkover. Nu handlar det bara om vems version av keynesianismen som kommer att sätta agendan. Det kan bli en nog så intressant kamp.

Läs förövrigt Göran Greiders artikel i Aftonbladet om varför finanskrisen kan vara ett vinnarhål för vänstern.

Annonser

2 responses to “Bäste keynesianen vinner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: