USA:s riddarhus

“It’s a very interesting American phenomenon, even though there is a line in the Constitution that says no title of nobility may be granted by the United States. … Given where we started, it’s interesting that this has developed.”

Stephen Hess från tankesmedjan Brookings Institution kommenterar i Politico det faktum att den amerikanska senaten mer och mer liknar Storbritanniens House of Lords. Som en följd av Barack Obamas vinst i presidentvalet får den amerikanska senaten mer karaktären av ett riddarhus.

Det är inte omöjligt att tillträdande utrikesministern Hillary Clintons (själv hustru med en tidigare president) efterträdare i senaten blir Caroline Kennedy, dotter till en president och brorsdotter till två senatorer. Tillträdande vicepresidenten Joe Biden ser ut att efterträdas av sin son, Beau. Den tillträdande inrikesministern Ken Salazar kommer kanske att efterträdas av sin bror John (ledamot i representanthuset). Obama själv kommer eventuellt att ersättas av Jesse Jackson Jr (nu ledamot av representanthuset), son till den människorättskämpen och demokratiske presidentkandidaten Rev Jesse Jackson Sr.

Det är ingen nyhet. Obama-Biden är den första vinnande uppställningen sedan 1976 som inte har haft en son eller sonson till en senator.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: