Vad gör den härskande klassen när den härskar?

“The greatest trick the Devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist.”

Medelklassen är tämligen värdelöst som analysverktyg. Det går helt enkelt inte att definiera den på något vettigt sätt. Ändå är det ständigt närvarande. Hela den offentliga debatten verkar vara styrd åt att visa på att vi alla är medelklass. Även om ingen kan definiera den.

Men om ”alla” är medelklass måste man ersätta klass med andra klassificeringar för att förklara samhällets orättvisor. Ali som städar kontoret är invandrare, inte arbetarklass. Arbetslöse Inger är i utanförskap, inte arbetarklass. Vi ser inte ens att det finns en härskande klass. Istället har vi skumpasprutande brats och en och annan överbetald VD.

Genom alla omskrivningar och omklassificeringar har det skapats en bild av samhället som liknar smällkaramellen i julgranen, med en stor enhetlig – men tom – kropp i mitten och två bihang i ändarna som utsmyckning, en lyxkonsumerande överklass och en marginaliserad underklass. Och fördelen med att slippa inordna dessa grupper i gemenskapen är att alla vi andra kan definiera oss som en intet förpliktigande medelklass, jämlik, individuell och blind för maktförhållandena i samhället.

Det är inte utan att man funderar på om djävulens främsta trick inte bara är att övertyga världen om att han inte finns, det kanske är det att övertyga världen att den inte finns?

Annonser

2 responses to “Vad gör den härskande klassen när den härskar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: