Vänster, höger och organisering

Det förs tydligen en diskussion om bloggvanor i olika politiska läger. Jag har inte riktigt orkat följa den, metadebatter om hur man bloggar är sååå trist. Men det verkar som om borgerliga bloggare i större utsträckning än socialistiska bloggare saknar partitillhörighet. Jag tänker inte ge mig in i diskussionen om bloggteknik (läs mer hos till exempel Sjölander, Svensson och Bloggen Bent istället), men tror mig ha en förklaring till skillnaden mellan vänster och höger när det gäller förhållande till partier och organisering.

Enkelt kan man skissa upp det så här: i vänstern finns det två traditionella partiinriktningar, å ena sidan en folkrörelselinje som i Sverige har representerats av socialdemokratin. Den bygger på en bred (och kollektiv) organisering som idealt ska omfatta hela arbetarklassen. Å andra sidan finns en avantgardistisk linje som representerats av diverse leninistiska partier. Den bygger på att en mindre, men upplyst del av proletariatet organiserar sig i ett parti för att leda massorna. Även om dessa linjer kan ses som sinsemellan olika så bygger de båda på en idé om partiet som verktyget för förändring, som klassens organiserade uttryck. Att vara oorganiserad socialist är därför något djupt motsägelsefullt.

Borgerliga partier (med vissa undantag) har däremot sitt ursprung i parlamentariska kotterier och valmansförbund. De har från början varit fokuserade på att samordna intressen i mer eller mindre valda församlingar, och har därför inte heller samma sakrosankta roll som vänsterns partier. På sätt och vis kan man säga att de borgerliga partierna är något nödvändigt ont, men i grunden väsenskilt från det liberala subjektet, individen.

En vän till mig fick jobb som liberal ledarskribent på villkoret att hon/han inte hade partipolitisk bakgrund. Andra har sett det som självklart att avsluta sitt partimedlemskap i liknande situationer. Medlemskapet ses som ett hinder för att kunna göra ett gott hantverk. Att en socialist skulle (behöva) göra samma analys i en sådan situation är tveksamt. Medlemskapet är en del av paketet, en förutsättning som ger trovärdighet och koppling till det socialistiska subjektet, klassen.

Bloggande, liksom allt skrivande, är i grunden individualistiskt. Det har därför också ett liberalt drag. Och även om det inte finns en självklar och ständig motsättning mellan liberalism och socialism finns det en strävan bland socialister att omstöpa denna individualism i en kollektivistisk form. Det kan göras på två sätt, som jag ser det ett dåligt sätt och ett bra sätt. Det dåliga sättet (som är ganska vanligt bland socialdemokratiska bloggare) går ut på att man ska rätta in sig i ledet, bakom den store ledaren. Det är en kollektivism som (genom ombud) dikteras uppifrån och kväver alternativa synsätt och åsikter. Det bra sättet å andra sidan handlar om att knyta samman nätverk av åsikter som både smeker och skaver varandra. Det är en kollektivism som snarare är släkt med Oscar Olssons studiecirkel än med Lenins demokratiska centralism.

Annonser

5 responses to “Vänster, höger och organisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: