Vad vilja socialdemokraterna?

När skräddaren August Palm ställde frågan på Hotell Stockholm i Malmö en höstafton 1881 var den retorisk. Han visste vad socialdemokratin ville och vad som skilde den från andra politiska inriktningar. Det var publiken som kunde ha ställt frågan. Socialdemokratin var vid den tiden omgärdad av rykten och mytbildningar. Den var något okänt och hotfullt. Mäster Palm ville besvara deras frågor, lugna några och elda andra.

Sedan dess har Palms rubrik använts otal gånger när socialdemokratin ska diskutera idépolitik. Och ofta har det varit fruktbara diskussioner som lett till en nytänkande och progressiv politik. Men om man skulle ställa samma fråga idag, vad vilja socialdemokraterna 2009?

Faktum är att jag inte kan svara på frågan vad den socialdemokratiska partiledningen vill. Jag vet varför jag inte ska rösta på moderaterna, men jag vet inte varför jag ska rösta på socialdemokraterna. Jag ser ingen vilja att sätta dagordningen, varken på global, nationell eller på lokal nivå. Jag ser inga svar på vår tids stora frågor. Vad vill man göra åt finanskrisen och klimatkrisen? Hur ska vi skapa full sysselsättning? Hur ska vi skapa en bostadspolitik som garanterar alla en gott boende? Hur utvecklar vi utbildning och forskning så att vi har förutsättningarna att utveckla samhället? Hur skapar vi en högklassig sjukvård som ger alla en likvärdig, god och snabb omsorg? Hur utvecklar vi demokratin så att människor får mer inflytande över sina liv, samhället och sina arbeten? Det är förvisso sant att det är lätt att vara liberal och svårt att vara socialist, men allt jag hör är en massa gnäll på borgarna. Vad är alternativet, vad vilja socialdemokraterna?

Annonser

2 responses to “Vad vilja socialdemokraterna?

 • ulf

  Är det verkligen så. Jag är inte särskilt insatt i partiets interna arbete men är problemet nu inte snarare att man inte litar på att partiets företrädare kommer att försöka på allvar genomföra det man vill. Att man kommer våga ta strid för det man vill och som moderaterna brukar säga ”vi vann valet, nu gör vi det vi lovade”.

  Du skriver att du inte vet vad partiledningen vill. Dom kanske inte tycker lika. Och ska dom vekligen nu veta vad dom vill, innan kongress och så.

  Å andra sidan tycker jag det kommer en hel del bra besked, som det här till exempel: http://www.pes.org/downloads/PES_leaders_declaration_51108_EN.pdf
  Fast som sagt så litar man inte riktigt på att dom kommer försöka på riktigt. Är det en riktig känsla, vad tycker du?

 • fredrik

  Fast vad är det man vill som man är rädd för att det inte ska genomföras. Det finns en hel del bra småsaker. Men det är först och främst förvaltande. Jag saknar en riktning och ett större projekt. Jag hoppades att finanskrisen (och klimatkrisen) skulle kunna vara en katalysator för ett sådant projekt.

  Vad gäller partiledningen så måste man givetvis kunna ha åsikter om man är vald som företrädare. Att behöva vänta in ett årsmöte eller en kongress innan man kan säga något skulle vara väldigt svårhanterligt i praktiken.

  Jag tror fortfarande (möjligen med en dåres envishet) att den krissituation vi nu befinner oss i kommer att tvinga fram en ny och progressiv politik så småningom.

  Jag hade inte läst PES-dokumentet tidigare. Men efter att ha skummat det så ser det ju bra ut (även om det är lätt att skriva resolutioner). Men frågan är vad de kan göra? Det är inte PES medlemspartier som framförallt sitter i EU:s regeringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: