Ett socialistiskt perspektiv på finanskrisen

I den här videoupptagningen ger den kanadensiska vänsterekonomen Sam Gindin ett socialistiskt perspektiv på finanskrisen. Gindin var under många år ekonomisk rådgivare till kanadensiska bilarbetarförbundets (CAW) ordförande. Jag träffade honom när han efter pensionen innehade en gästprofessur i social rättvisa vid York University i Toronto. Som utbytesstudent deltog jag tillsammans med en mindre grupp aktivister och studenter i hans kurs ”Social justice and political activists”. Sam är en av de personer som varit viktigast för mitt politiska uppvaknande och strukturerandet av mina åsikter.

Han talar om finanskapitalets funktion i dagens kapitalism och den påverkan det har haft på folklig kamp; han betonar vikten av att attackera finanskapitalismen och diskutera nationalisering av bankerna; och han utvecklar idéer om hur man enar folkliga och fackliga kamper mot kapitalismen.

Videon inleds med att någon talar franska i ca tre minuter (den är inspelad i Quebec) och ljudet är lite halvtaskigt. Men om ni kan stå ut med det är det en spännande föreläsning på ca en och en halv timme.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: