Förslag på praktisk politisk integration i EU

I norska Aftenposten kan man läsa att socialdemokratiska Arbeiderpartiet har startat upp två lokala partiföreningar i Spanien. Föreningar riktar sig mot den norska diasporan, men samarbetar också med spanska systerpartiet PSOE. Att Arbeiderpartiet tycker att det här är viktigt arbete visar det faktum att statsministern Jens Stoltenberg (Ap) kommer att hålla sitt sjuttonde majtal hos de norska partikamraterna i Spanien.

Den här typen av organisering borde vara självklar. I ännu högre anledning för svensk socialdemokrati som är medlemmar i EU, vilket innebär att svenska medborgare boende i andra EU-länder kan rösta i EU-val och lokalval. Mig veterligen finns det bara en utländsk svensk socialdemokratisk förening, symptomatiskt i Bryssel. Den har vad jag förstått dessutom inget samarbete med de belgiska socialdemokraterna i PS och SP.A. Var finns Londons socialdemokratiska förening som hade kunnat hjälpa till att få svenskar till valurnorna förra våren när Labours Ken Livingstone förlorade borgmästarvalet, eller lägga sin röst på Labour i sommarens EU-val? London är trots allt en av de städer utanför Sverige som har störst svensk befolkning. Detsamma borde gälla i flera av Europas storstäder.

Om dessa föreningar dessutom hade möjligheten att vara dubbelorganiserade i det landets socialdemokratiska parti skulle de kunna vara ett verktyg för en mer organiskt och horisontell integrering av den europeiska politiken. Kunskaper och erfarenheter skulle lättare flyta över gränserna, utan att behöva gå via partihögkvarterens filter.

Ett annat sätt skulle kunna vara att svenska arbetarkommuner skaffar sig vänkommuner i andra europeiska länder. Stockholms AK skulle kunna ha ett utbyte med PASOK i Aten. Göteborgs AK skulle kunna ha det med Labour i Liverpool. Gotlands AK skulle kunna ha det med PS på Korsika. Trollhättans AK skulle kunna ha det med SPD i Rüsselheim Och så vidare. Kanske ska man till och med ha två vänkommuner, om dessa vänkommuner dessutom har andra vänkommuner skulle det byggas upp ett nätverk av lokala partiorganisationer över Europa.

Annonser

2 responses to “Förslag på praktisk politisk integration i EU

  • Catharina Ullström

    Kan inte hålla med mer. Och ska vi kunna förändra EU är det också på lång sikt just den typen av organisering som behövs.

  • fredrik

    Jo, idag är det alldeles för vertikalt organiserat. Det handlar mer om Bryssel än om utbyte i Europa. Med ”min” modell gör vi om EU till en ”svensk” social demokrati på nolltid. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: