Reformismens teoretiker

Anders Nilsson & Örjan Nyström
Reformismens möjligheter: Åter till den bättre framtiden
Agora/Premiss förlag
2008

Det är lätt att lite uppgivet gnälla över avsaknaden av en framåtsyftande socialdemokratisk idédebatt. Men det finns trots allt tecken i skyn på att det håller på att ske en förändring på det området. Strax före jul kom socialdemokratiska studentförbundets antologi Från smedja till sambandscentral, i förra veckan kom Tvärdrags antologi Snart går vi utan er, i nästa vecka kommer Den grå vågen (redigerad av Katrine Kielos) och i höst kommer vänsterteoretiska tidskriften Fronesis ut med ett temanummer om socialdemokrati (där jag ingår i redaktionen). Alla dessa projekt har med all tydlighet visat att det är i den unga socialdemokratin viljan till en radikal diskussion om socialdemokratins förutsättningar och utveckling finns.

Men frågan är om inte några av dagens främsta socialdemokratiska teoretiker är ett par grånande fackföreningsmän från LO Göteborg? Anders Nilsson och Örjan Nyström kom redan för några år sedan ut med den mastiga Den sociala demokratins andra århundrade?, en bok som i höstas fick en mer lättillgänglig uppföljare i Reformismens möjligheter.

Nilsson och Nyström målar med uppfriskande breda penseldrag upp en bild av socialdemokratins förutsättningar i ett nytt politiskt och ekonomiskt landskap. Här är det inte skattesatsers justerande några ören upp eller ner som är det centrala. Istället diskuterar man kapitalismens utveckling, varför populismen åter kan växa sig fram (och vad det är). Förmodligen har Nilsson och Nyström mer att säga om varför Sverigedemokraterna växer sig starkare än alla Sverigedemokratböcker tillsammans. Man diskuterar arbetslinje och sysselsättning och hur socialdemokratins sociala bas har utvecklats över åren. Men framförallt skissar de upp vad socialdemokratin ska vara i en globaliserad värld.

I sin nekrolog över Ernst Wigforss svarade rörelsepoeten Birger Norman nekande på sin retoriska fråga om Wigforss var ideolog. Han var teoretiker. En ideolog ägnar sig åt att försvara slutna system medan en teoretiker ständigt omprövar sina teser. På samma sätt är Anders Nilsson och Örjan Nyström teoretiker. Reformismens möjligheter är ett måste om man söker efter den framtida socialdemokratins nycklar.

Intressant?

Annonser

8 responses to “Reformismens teoretiker

 • Henrik Bergdahl

  Skattesänkningar ger inga jobb. Varför? Därför allt försvinner i borgarnas madrasser varför stimulansen uteblir. Enda resultatet blir att statsfinanserna ödeläggs och välfärden raseras. Det VET Anders Borg. Han bedriver brutal högerpolitik av klassiskt märke. Han är en bedragare. Inget annat.

  Så till frihetskampen.

  Hoppas inte för mycket på sånadär mailkampanjer och vad det nu är. Maktens herrar kan lugnt ignorera dem. De har klart för sig att den internetaktiva medelklassen skäller nog så högljutt, men bitas kan den inte.

  Sedan gäller det att vara mycket vaken för politikens tvära kantringar. Det vi nu ser är hur Alliansregeringen mycket plötsligt framträder som det nakna tyranniets huvudkraft. Den sargade socialdemokratin börjar, rörigt och yrvaket, visa livstecken och gryende medvetenhet om hotet mot vår frihet och vår demokrati.

  Med tanke på den ekonomiska krisen har medelklassen allt skäl till oro och pessimism. Det välstånd som finns räcker nu bara till de verkligt rika, som vill kompensera sig för storförluster på aktiemarknaden. Medelklassen har att se fram emot en omfattande proletarisering. Vi kastas en efter en ut i otrygghet och misär. Den gradvisa destruktionen av internet är monopolkapitalets metod för att lamslå medelklassen, med dess för Makten hotfulla grepp om nymedia.

  För att vinna verklig kraft måste frihetsrörelsen alliera sig med den folkliga sociala rörelsen till försvar för välfärdssamhället. Det är av vitalt intresse för oss allihop med tanke på vår nya otrygghet. Vi måste göra oss av med vår naivitet och våra illusioner och börja kämpa på allvar, annars är det kört för oss. Och kom ihåg: att enbart sitta på internet och väsnas räcker inte långt.

  Det gäller nu att sätta till alla klutar för bringa åstad ett opinionsras för våra tyranniska regeringspartier.

  Samt att på allvar resa den radikala parollen:

  SVERIGE UT UR EU.

  Så ett par avslutande ord till alla fega wordpressbloggare m fl.

  Bloggare med granskningsfunktion påslagen förtjänar ingen som helst respekt. Bloggarens avsikt är nämligen inte alls att stoppa fulinlägg – utan att censurera åsikter han inte gillar. DET HAR MAN JU SETT.

  Det gäller sedan, och framför allt, att se över sin egen småaktighet. Samtliga system utom Blogger filtrerar bort mig, vilket ju är enbart löjligt, som vi ser. Vem är egentligen er huvudfiende: TYRANNIET – eller vidriga vidriga vidriga lilla trollet jag?

  Och så ett par personanmärkningar. Skilj på moderater och moderater. Dendär jävla Kent Persson är bara en partihejduk av föraktligaste slag. Nu ska han sänka skatten, minsann. Vad är det – ”ordning och reda i statsfinanserna”, kanske? Vilket PRAKTARSEL!

  *skakar bedrövad på huvudet*

  – Peter Ingestad, Solna

 • fredrik

  Hej Henrik/Peter,

  Här kommer några tips på hur man får sina kommentarer publicerade.

  1. Man använder ett namn. Förslagsvis sitt eget.
  2. Man kommenterar inlägget. Kommentarsfältet är inget allmänt klotterplank.
  3. Man kallar inte sin värd feg eller anklagar denne för att vilja censurera. Rättshaverister är aldrig populära.

  Med vänlig hälsning,

  Fredrik Jansson (Tankar från roten)

 • Ly(s)ande nytänk! | Svensson

  […] Läs mer: Claes Krantz, Produktionen av socialdemokrati, Tankar från roten, Fokus, Tvärdrag, LO-tidningen, Läs även andra bloggares åsikter om Anders Nilsson, Örjan […]

 • Det saknas något i vänsterns idédebatt, Örjan Nyström före detta LO-ombudsman | Libertas

  […] Vill du se de andra klippen från seminariet hittar du dem här. En youtube-video om reformismens möjligheter finns här och många andra har skrivet om boken. […]

 • Strukturomvandlingens utmaningar « strötankar och sentenser

  […] av arbetarrörelsens främsta teoretiker, Anders Nilsson och Örjan Nyström, har just utkommit med boken Jämlikhetsnormen. Jag passade på […]

 • 2015 års bloggande i backspegeln - strötankar och sentenserströtankar och sentenser

  […] den ännu inte är utgiven. Men jag skulle helt klart räkna Fredrik till en av den samtida socialdemokratins främsta teoretiker, och boken kommer att utgöra ett viktigt bidrag till en välbehövlig debatt om vad […]

 • Socialdemokratins tre ansikten - strötankar och sentenserströtankar och sentenser

  […] politisk teoretiker som var mycket viktig för den här utvecklingen är den alltför tidigt avlidne Nils Karleby.8 En […]

 • Pragmatismens vedermödor - strötankar och sentenserströtankar och sentenser

  […] politisk teoretiker som var mycket viktig för den här utvecklingen är den alltför tidigt avlidne Nils Karleby.2 En […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: