Att inte ha råd med vård

I Socialstyrelsens publikation Bra kan bli bättre: Hälso- och sjukvårdsrapport 2009 i sammandrag kan man läsa följande citat på sida 15:

”En av fyra anser att de inte har tillgång till den vård de behöver, och en av fem avstår från att söka vård trots att de anser sig ha behov av det. Kvinnor avstår i högre grad än män.

Skälen varierar – vissa vill avvakta medan andra anser att de inte kan få någon hjälp eller att det är för besvärligt att söka vård. Många får vänta alltför länge i telefon, för besök hos primärvårdsläkare och för besök eller behandling hos specialistläkare. Andelen som avstår från att söka vård för att de inte har råd är låg (2 procent), men detta visar ändå att ekonomin kan vara avgörande för vissa utsatta grupper.

Det är framförallt den sista meningen jag fastnar för (fet stil av mig). Jag har tidigare argumenterat mot egenavgifter, både här på bloggen och i samtal med socialdemokratiska landstingspolitiker. Det vanligaste motargumentet är att egenavgifterna är ett styrmedel som för de vårdsökande till rätt instans. Jag har dock aldrig fått några klara bevis för att det är så att informationen är tillräckligt väl fördelad (som den ska vara på en perfekt marknad) för att ha den effekten. Och även om det var så, so what? Man kan ju hävda att två procent inte är så mycket. Men hur många ensamstående mammor – människor av kött och blod – finns bakom den siffran? Kom inte och tala med mig om styrmedel när människor drar sig från att söka vård för att plånboken är tunn. Jag känner bara förakt för de som ser världen och sina medmänniskor genom tabellernas statistik och sterila procenttal. Hur många människor är två procent? Vilka är dom?

Intressant?

Annonser

3 responses to “Att inte ha råd med vård

  • Anton Andreasson

    Skrämmande alldeles oavsett.. Är du förresten aktiv i Gemensam välfärd något..?

  • fredrik

    Nej, jag gillar initiativet. Men det verkar vara svårt att hitta en bra ingång till att vara aktiv.

  • Hannis

    Har just nu en inkomst på 0kr i månaden. Misslyckades med en omtenta så kommer inte få studiebidrag eller lån på över ett halvår. Soc kan dra åt f*n. Har slutat gå till psykologen nu eftersom jag inte har råd att betala 300 kr i månaden. Har dessutom inte råd med medicinen som kostar 500 kr i månaden…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: