Den bortglömda socialpolitiken

Följande recension har även publicerats i Broderskap 23/2009.

Bengt Rolfer
Spaning efter socialpolitiken: Om en debatt som försvann
Akademikerförbundet SSR/Premiss förlag
2009

Ingen talar om socialpolitiken idag, konstaterar Bengt Rolfer i Spaning efter socialpolitiken, och undrar om ointresset kan ha att göra med att de ökade klyftorna har lett till att avståndet mellan folk i allmänhet och ”de sämst ställda i samhället” vidgats. Och förmodligen är det så. Solidariteten eroderar när man inte kan identifiera sig med sin nästa.

Det är en sorglig och upprörande berättelse om hur tillfälliga lösningar blivit permanenta, bristande resurser, stigmatisering och en bortglömd del av välfärdssamhället. Rolfer har intervjuat en rad personer med insyn i och åsikter om socialpolitikens förutsättningar och behov. Allt är inte lika intressant, många av de intervjuade säger ungefär samma sak utan att presentera några reella lösningar. Inte minst politikerna ägnar sig mest åt att fokusera på vad som är fel på motståndarlaget. Undantaget är Ilija Batljan, socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn vars resultatorienterade politik framstår som ett under av framgång i jämförelse med de andras floskler. Även professor Tapio Salonens förslag om en omorganiserad socialtjänst där myndighetsutövning separeras från socialvården är spännande . Där finns det något konkret att ta tag i.

Men ingenstans får de som det borde handla om komma till tals. Huvudpersonerna, ”de sämst ställda i samhället” har ingen egen plats i boken. Istället radas välmenande politiker, socialarbetare och forskare upp för att tolka verkligheten. Det är inte utan att man börjar tänka på välgörenhetsdamerna i August Strindbergs Röda rummet och önskar att snickaren med rasande röst ska ta klivet över från vår litterära kanon och ”med stort dån som ett vattenfall” komma ner från Söders höjders moderna motsvarigheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: