Party like it’s 1984

I gårdagens Dagens Nyheter skrev Henrik Brors om Moderaternas kongress i Västerås som inleds idag och hur Fredrik Reinfeldt inför framtiden försöker stajla om sig och sitt parti till något som ska likna Tage Erlander och Socialdemokraternas framgångsrika decennier på 1950- och 1960-talen. Även om man bortser från så grundläggande strukturella skillnader som att detta var gyllene årtionden med en exportindustri på högvarv, att en annorlunda demografi gjorde att folkrörelserna var starkare liksom klassröstandet, och att ett parlamentariskt system med en fördröjande effekt upprätthöll den socialdemokratiska majoriteten, är det i det närmaste löjeväckande att Fredrik Reinfeldt och Moderaterna väljer att jämföra sig med något som de själv har motverkat och stått i direkt motsättning till. En åsikt som för övrigt många Moderater borde dela.

Honnörsord för detta Nya arbetarparti 2.0 är enligt Henrik Brors ”trygghet, ansvar, full sysselsättning och fattigdomsbekämpning”. I George Orwells dystopi 1984 var det härskande partiets slagord ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.” Det är denna känsla av nyspråk man får när man läser Brors analys.

Tryggheten och socialförsäkringssystemen har i Moderaternas Sverige utarmas. Regeringen har visat en total avsaknad av ansvar för att motverka krisens effekter. Arbetslösheten har gått stadigt uppåt sedan senvintern 2008 (då enligt regeringen effekten av deras politik skulle börja visa sig). Och som resultat av allt detta har klyftorna ökat och köerna utanför socialkontoren stadigt växt.

Nej, Fredrik Reinfeldt är ingen Tage Erlander. Men gubbar och kärringar, huk er i bänkera, för nu laddar han om!

Förövrigt delar jag Cattis synpunkter.

Intressant?

Annonser

8 responses to “Party like it’s 1984

 • Eva Hillén Ahlström

  Och jag delar både din syn på Moderaterna och Cattis synpunkter. Tack till er båda två. Således instämmer jag också i Olas blogginlägg ”Debatten ska vara konstruktiv kamrater” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1764&blogg=35071

  /Eva

 • hillary2

  Bra, bra, bra Fredrik, Catti och Eva.

  Har inte läst s-bloggar på ett tag så jag vet inte riktigt vad MAN (he,he) bråkar om nuförtiden.
  Ju fler kvinnor som skriver på s-bloggar dessto bättre. Det vore rättvist om hälften av utrymmet på ”mest lästa bloggar” gavs åt kvinnor som bloggar.
  Vi kvinnor har en mindre mängd testosteron än män men ska inte behöva konkurreras ut p.g.a. detta.
  Vi kvinnor bör ha lika stort utrymme på ”mest lästa bloggar” som män. Herrarna i vänsterspalten och damerna till höger? 🙂
  Jämställdhet betyder att vi kvinnor får verka på våra villkor men inneha lika mycket makt – i detta fall utrymme. Allt annat är för mig falsk jämställdhet.

 • Severist

  Då är det ju inte de mest lästa? om vi sätter top5 bloggar så ska det vara top5 och inte spela roll om det är kvinnor eller män, det fungerar inte så.

 • fredrik

  Förstår inte riktigt varför man skulle göra en könsuppdelning. Det skulle vara betydligt intressantare om man lät bloggar konkurrera på lika villkor. Idag gynnas bloggar som ligger på s-info (vad jag förstår). Vilket är synd, med tanke på att de intressantaste socialdemokratiska bloggarna inte finns där.

 • hillary2

  Fredrik

  Blandbloggar har vi men inte blandfotboll. Varför?

 • fredrik

  Faktum är att det inte finns något som heter herrfotboll (däremot damfotboll). Regelmässigt är det ingenting som hindrar kvinnor från att spela ”herrfotboll”. I Korpen finns det dock ”mixade” serier där man måste ha ett minimum av spelare av vardera könet.

  Skillnaden mellan fotboll och bloggande är dock att ingen vettig människa vill väl påstå att det finns något som gör endera könet sämre på att blogga. Tvärtom är många av Sveriges mest lästa bloggar skrivna av kvinnor.

 • hillary2

  Tack för informationen om fotboll Fredrik.

  Jag påstår faktiskt inte att ena könet är sämre på att blogga.
  Mitt förslag handlade om att ha två topplistor, två mest-lästa-listor. En för herrar och en för damer – för att ge lika stort publicistiskt utrymme/”makt”/ åt kvinnor som män. Mest-läst-bloggar kunder ju publiceras som ”varannan damernas” och inte i två olika spalter för att åtgärden inte ska sticka någon i ögonen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: