En konservatism för framtiden?

Följande recension har även publicerats i Broderskap 33/2009.

Erik Sjöstedt (red)
En ny kristdemokrati: Frihet, familj, flit, företagsamhet
Ett till förlag
2009

Förnyelse är inte ett av F:n i det kristdemokratiska nätverket FFFF. Men liksom många andra på det politiska fältet är det vad de söker. Det är uppenbart att politiken befinner sig i ett brytningsskede där det är oklart för partierna vilka de ska representera och vad de ska stå för.

I En ny kristdemokrati har man gett fyra opinionsbildare utanför partiet möjlighet att ge sin syn på varsitt F. Svenska Dagbladets politiska redaktör PJ Anders Linder skriver välformulerat om frihet, men kommer inte förbi MUF-retoriken om den onda staten. Poeten Marcus Birro får skriva om familjen, men landar i en tämligen vettlös attack på feminismen. Ledarskribenten Marcus Svenssons text om flit varken berör eller upprör då den mest handlar om vilka akademiska avhandlingar han har läst.

Timbros Roland Poirier Martinsson struntar däremot att skriva om sitt tilldelade F, företagsamhet, och diskuterar istället den konservatism som Kristdemokraterna skyr som elden. Och här blir boken riktigt intressant. Poirier Martinsson är skolad i en amerikansk tradition där konservatismen inte har samma överhetskonnotation som i Europa. Han skissar upp ett projekt som lånar friskt från den amerikanska populismen och ser med misstro på elitistiska politiker som mest verkar snacka om saker ingen bryr sig om. Ett politiskt projekt för folk som mest vill att saker ska fungera och att man ska göra rätt för sig. För ett sådant folkligt konservativt parti kan det finnas utrymme i svensk politik. Frågan är om Kristdemokraterna vågar ta steget och bli det partiet?

Mest förvånande med antologin är dock det F som inte verkar existera för dessa nya kristdemokrater. Inget F är reserverat för församlingen, föreningen. Det civila samhället verkar helt enkelt inte spela någon större roll för de som vill formulera en ny kristdemokrati. Om förnyelsen begränsas till samma gamla marknadsliberalism plus kärnfamiljen har förmodligen projektet redan nått vägs ände. Vågar de däremot gräva i den populistiska konservatism som Roland Poirier Martinsson erbjuder kan det politiska fältet i Sverige stå inför en riktigt spännande utveckling.

Intressant?

Annonser

One response to “En konservatism för framtiden?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: