Var är Rebellasamhället?

Till att börja med ska jag konstatera att Unga s-kvinnor Rebella har gjort ett imponerande arbete med sin Framtidsrapport. Det finns en genuin vilja att hitta en ideologisk och organisatorisk riktning för politisk förnyelse.

”Vi saknar tydligt kommunicerade långsiktiga visioner som sträcker sig över mer än en mandatperiod och konkreta politiska åtgärder för att arbeta i riktning mot visionen om ett mer rättvist och jämlikt samhälle.”

Det finns en tydlig kritik av vad man uppfattar som socialdemokratins svårighet att nå bortom den statsförvaltande rollen, och kritiken av borgerlighetens oförmåga att göra detsamma.

”… styrkan i vår politiska övertygelse ifrågasätts medan vi framstår som en grupp makthungriga broilers som vill återta regeringsmakten till vilket pris som helst. Det spelar ingen roll vilka som sitter vid makten om de inte har viljan och styrkan att genomföra nödvändiga reformer. Få tror i dag på Socialdemokraternas förmåga att trycka tillbaka marknaden och reformera samhället i riktning mot ökad jämlikhet. … Vi vill se fler konkreta förslag på moderna lösningar för hur samhället ska organiseras för att nå ökad jämlikhet och demokrati. Socialdemokratiska lösningar ska stå i fokus för vår politiska retorik, inte borgerlighetens misstag. Grunden för vårt engagemang måste vara att vi vill byta politik, inte regering.”

Problemet med rapporten är dock att det finns frågor och kritik, men saknas svar. Man vill se såväl en ekonomisk som en välfärdspolitik som är grundad i socialdemokratiska värderingar. Men man kommer inte längre än till generella antydningar om vad det ska vara. För att komma vidare i diskussionen hade det varit skönt med några ”konkreta förslag på moderna lösningar”.

Det här är inget de är ensamma om. Många har ställt liknande frågor. Få har tagit på sig uppgiften att ge svaren. Men jag saknar ett praktiskt tiopunktsprogram för ett socialdemokratiskt Rebellasamhälle.

Framtidsrapporten är ett gott initiativ. Men jag vet fortfarande inte hur deras vision av framtiden ser ut i realiteten?

Läs även Anders Erikssons tvådelade analys (1, 2). Rebella länkar till andra som har skrivit om rapporten. Och jag lägger upp den i Rotbiblioteket.

Förövrigt kan jag tipsa om samarbetsbloggen där de rödgröna partiledarna skriver om vägen mot regeringsskiftet 2010.

Intressant?

Annonser

2 responses to “Var är Rebellasamhället?

  • arvidfalk.se » Blog Archive » Dags för konkret diskussion?!

    […] från roten” efterlyste “konkreta förslag på moderna lösningar” i sitt inlägg om Rebela’s […]

  • Release av Rebellas rapport på Sveavägen 68 « Rebella – unga s-kvinnor

    […] Anna Ardin och Petra Larsson lyssnar på ris och ros av rapporten- I skrivandet stund har följande skrivit om framtidsrapporten: Ulf Bjered – Rebellas heliga vrede Rebellabloggen – Mer visioner och mer interndemokrati – läs framtidsrapporten här!Anna Ardin – Rebellas rapport för partiets framtid ute nu! HBT-sossen En rapport för framtidenPer Gudmundson/Ledarredaktionens blogg – Dagens citat: S-kvinnorna i Rebella Kristen Vänster -Ny rapport från kärleksfulla kritikerLars G. Linder – Bra jobbat, Rebella! Peter Högberg – Tro på oss själva och inte andra! Peter Andersson – Socialdemokratins framtid – RebellaArvid Falk (Anders Eriksson) – Med Rebella mot framtiden, del 1 Rebellabloggen – Tack för all respons på rapporten! Opassande – Läs- och tänkvärtMattias Bjärnemalm – Piratpartiet i Rebellas rapportMagnus Callmyr – Socialdemokratisk kärlekskritikArvid Falk (Anders Eriksson) – Med Rebella mot framtiden, del 2Fredrik Jansson – Var är Rebellasamhället? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: