(S) lade grunden för (SD):s framgångar

För ganska precis tre år sedan skrev jag följande:

Sverigedemokraterna (SD) gjorde som många uppmärksammat ett väldigt framgångsrikt val. Och mycket av den efterföljande debatten har handlat om hur vi (det vill säga riksdagspartierna) ska bemöta dem. Ska vi ta debatten med dem eller ska vi tiga ihjäl dem. Som om det handlade om en idéernas kamp.

(SD) – precis som deras bröder ute i Europa – har seglat upp parallellt med att massarbetslösheten permanentats och klyftorna ökat under de senaste 25 åren. Även om det tog längre tid för (SD) att bryta sig igenom det bålverk som den svenska välfärdsstaten trots allt varit. Precis som under mellankrigstidens depression växer sig fascismen stark när människor är oroliga för sin välfärd. Och det är de som är som mest sårbara som är som mest oroliga. (SD) är som starkast där den politiska vänstern är som starkast. Det är etniskt svensk arbetarklass som röstar på (SD). I Nacka hade till exempel (S), (V) och (SD) sina starkaste fästen i exakt samma valdistrikt. Jag är ganska säker på att man kan se ett liknande mönster på andra håll i landet.

Lösningen är att bryta upp från den borgerliga ekonomiska politik som fått råda även under socialdemokratiska regeringar. Inflationsbekämpning kan inte vara ett mål som är överordnat full sysselsättning. Den socialdemokratiska regeringen förstod inte detta och lade därför grunden till (SD):s framgångar. Och det finns givetvis inget som tyder på att borgerligheten skulle bedriva en annan – mer solidarisk – ekonomisk politik. Snarare tvärtom. Så vi kan diskutera hurvida vi ska möta fascisterna i debatt hur mycket vi vill. 2010 har vi dom i riksdagen. Detta därför att det inte i första hand är en fråga om idéernas kamp. Det är en fråga om något betydligt konkretare: arbetslöshet, och hot om arbetslöshet och försämrade ekonomiska villkor. Kan dessa saker bekämpas spricker facisterna som troll i solljus. Så enkelt är det.

Om mindre än ett år vet vi om jag hade rätt. Förutsättningarna har ju inte direkt minskat de senaste åren.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , och .

Annonser

3 responses to “(S) lade grunden för (SD):s framgångar

 • Patrik Ohlsson

  Fascisten är du själv och fascismen det du står för politiskt, i rödbrun variant.

  ”(SD) är som starkast där den politiska vänstern är som starkast.”

  Statistiken finns hos valmyndigheten, så det är upp till bevis. Det finns ingen anledning att tro på några starka samband, om ens några finns. I flera moderatstarka kommuner i Skåne fick SD över 4% av riksdagsrösterna redan 2006. I sossestarka Norrlandskommuner fick SD långt sämre.

  Lär er lyssna på folks åsikter och hoppa ner från era höga hästar. Det är rådet till riksdagspartierna om de vill försöka mota SD. Eftersom jag vet att de inte kommer följa det är det ofarligt rent röstmässigt, att yttra den självklarheten.

 • fredrik

  Det finns absolut andra variabler, bland annat geografi syd-norr. Men jag delar som sagt inte din åsikt om varför SD har växt.

 • Sverigedemokraterna som vallokomotiv « Tankar från roten

  […] procent i opinionen. Det finns ingen anledning att misstro de siffrorna. Tvärtom kan man vara lite förvånad att de inte kommit tidigare. Vad ska man då tycka om dessa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: