Småföretagare och f-skatteproletärer

[blip.tv ?posts_id=2847649&dest=-1]

Sosse.tv har lagt upp den träff som Netrootsbloggarna hade med jobbrådslagets Sven-Erik Österberg på den socialdemokratiska partikongressen. Det är jag som ställer den första frågan av bloggarna (ca 1.44 in i klippet) och jag hade väl inte helt strukturerat upp min fråga innan jag fick mikrofonen i näven.

Vad jag försöker få fram i min frågeställning är att det i den diskussion om företagande som förekommit från bland annat jobbrådslaget har småföretagaren i väldigt generell mening fått stort utrymme. Och det alldeles oavsett vad dessa småföretag ska tänkas syssla med. Det är som om själva anskaffandet av f-skattsedel skulle vara en lösning på jobbkrisen och bädda för Sveriges framtida välstånd.

Men samtidigt är det så att många av de som blir småföretagare blir det av tvång. Som ett alternativ till arbetslöshet, inte till anställning. Och vad värre är, många av de uppgifter som idag sköts av egenföretagare var tidigare sådant som sköttes av anställda. I dessa fall förvandlas den närmast mytiska entreprenören till en f-skatteproletär, men med sämre inkomst, längre arbetsdagar och osäkrare arbetsförhållanden än vad en anställd med uppbackning av socialförsäkringssystem, fackförening och arbetsmarknadslagstiftning kan räkna med.

Vi ska göra det lättare och tryggare att ta steget mellan anställning och företagande. Vi ska se till att trygghetssystemen gäller alla i samhället. Vi ska skapa förutsättningarna för entreprenörer att få tillgång till riskkapital.

Men det är inte så att allt nyföretagande är lika mycket värt. Den socialdemokratiska näringspolitiken har alltid omfamnat ett tydligt inslag av kreativ förstörelse av lågproduktiva företag och branscher. Vi ska rikta resurser mot framtidsbranscher med tillväxtpotential. Det är bara då vi bäddar för Sveriges framtida välstånd.

Calle Fridén skrev om något liknande.

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Annonser

3 responses to “Småföretagare och f-skatteproletärer

 • Anders E Nilsson

  Jag tror inte att jag riktigt förstår vad du menar. Menar du att det skall finnas någon form av statlig eller annan myndighet som skall avgöra om en företagsidé platsar i kategorin ”framtidsbranscher med tillväxtpotential” och därmed klassificerar sig för att ta del av de lagar och regelverk som vi ska utforma för företagsamheten? Och att de som inte kvalificerar sig ska ”återremitteras” till arbetslöshetskassa och socialbidragsystemen?

 • hillary2

  Det låter bra att småföretagare ska få tillgång till socialförsäkringssystemen, men ordet riskkapital är ett nyliberalt intetsägande skitord, som påverkar vårt tänkande. Det är för mig rena bluffen att ”tillgång till riskkapital” skulle vara en springande punkt i svensk ekonomi. Tänk vad mycket kapital som skulle kunna investeras om bara vi inte tog det för självklart att bankerna ska äga våra bostäder? Vi lägger allt större del av våra privatinkomster på boende. Det har inte med klimatet att göra att det finns så mycket kortsiktiga ”siffervinster” i bostadsbyggande och bostadsförsäljning. Det gäller även beträffande byggmaterial. Får arbetande människor något över efter jobbavdragscirkusen läggs de i madrassen eller i gapet på vårt bankväsende. Vad kallas det kapitalet?
  Jag saknar det nytänkande som vore önskvärt, och jag anser att vår ekonomi måste börja studeras och värderas i annat än ”tabellsiffror” och det är för mig idioti att upprepa andras ord eller tankar som om de vore sanningar. Det är inte nytänkande. Det är inte kreativt. Det är konserverande för tankeverksamheten.

 • Var är storstadspolitiken? « Tankar från roten

  […] Ett annat mindre välgenomtänkt förslag är det där man talar om startade av egna företag som ett sätt för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden. Det ska vara lätt att röra sig mellan anställning och företagande. Och det är absolut så att det kan finnas ungdomar som har spännande och produktiva idéer. Men det som ligger i artikelns förlängning är ett f-skatteproletariat. Nyföretagande kräver både ekonomiskt kapital och kunskapskapital. En rimligare ingång om man vill få igång företagande är att se till att trygghetssystemen i större utsträckning omfattar företagare. Jag har tidigare skrivit om det här. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: